VIDEO O zi de schi pe domeniul Stuhleck din Semmering (Austria)

După ce am deschis sezonul la Poiana Brașov, am mai prins o zi de schi în 2014. Am profitat de vizita acasă de Crăciun și, cum Timișoara e mai aproape de Viena decât de București, am făcut o scurtă excursie în ”vecini”. Am petrecut o duminică la târgurile de Crăciun de la Viena, apoi câteva ore la schi la Semmering.

Unul din târgurile de Crăciun de la Viena
Unul din târgurile de Crăciun de la Viena

Despre târguri e cam târziu să mai scriu altceva decât că nu se compară cu ce vedem pe la noi. Cel puțin ce vedem la București. Așa că mă opresc asupra zilei de schi.

Am ales Semmering pentru că e la aproximativ o oră de Viena. Sunt aproximativ 100 de kilometri, dar se merge pe autostradă până la ”locul faptei”. Este cel mai decent domeniu de schi din apropierea Vienei, celelalte fiind mult mai mici. Zona Stuhleck are 24 de km de pârtii și 9 lifturi. E o Poiana Brașov ceva mai mișto parcă totuși. Altitudinea e între 777 și 1.774 de metri.

Harta zonei de schi Stuhleck
Harta zonei de schi Stuhleck

Eu am ajuns acolo pe 22 decembrie, când austriecii se zbăteau cu lipsa de zăpadă. Așa că povestea mea e valabilă pentru o zi de schi cu doar două pârtii și trei telescaune deschise. Spre deosebire de Poiana Brașov, unde am prins tot o asemenea zi ”improvizată”, aici pârtiile erau oficial deschise și amenajate bine. Pe hartă, pârtiile pe care am schiat sunt 1, 1b și 10. 1 și 10 sunt pârtii albastre, ușoare, iar 1b e pârtie roșie, destul de ușoară și ea, dar cu zăpadă mai proastă, fiind cea care coboară până la altitudinea cea mai mică. Ca lungime sunt decente, astfel încât să nu te plictisești rapid.

Am ajuns cu 15 minute înainte de ora 11. Aș fi putut economisi vreo trei euro pe skipass dacă mai așteptam, dar, având puțin timp la dispoziție și fiind oricum foarte scump skipass-ul, n-am mai așteptat. Așa că am dat aproape 40 de euro pentru o zi de schi pe 2 pârtii și jumătate. Asta e partea negativă a zilei. Cred că pentru o zi cu nici o treime din pârtii deschise trebuie diminuat și prețul skipass-ului, dar cu austriecii n-ai ce discuta. Pentru schiurile închiriate am mai plătit aproximativ 20 de euro (fără clăpari).

Zăpada, chiar dacă mică, a fost bună. Vremea, chiar dacă au existat tot felul de avertizări, a fost și ea bună. Doar vântul ne-a mai încurcat în partea superioară, ajungând până la 70-75 km/h. Pe o porțiune destul de mică însă. Am înțeles că în unele zile e foarte aglomerat, tocmai din cauza apropierii de Viena, dar eu am prins o zi foarte liberă.

Pe pârtie sunt suficiente locuri în care să bei un ceai, un vin fiert sau să iei un prânz decent. Nu mai țin minte prețurile, dar nu mi s-au părut nici mai mici, nici mai mari ca altundeva la schi.

Am schiat până la 3 după-amiază. Conform aplicației de pe telefon vreo 30 de km (am uitat să-i dau drumul la prima coborâre). Pentru patru ore, domeniul a fost OK, chiar și așa, doar parțial deschis. Aș fi început să mă plictisesc dacă stăteam mai mult. Probabil că o zi completă e suficientă pentru întregul domeniul, acum când e tot deschis. Hai, poate două zile. Dar apoi cam trebuie să încerci altceva.

Datele aplicației Ski Tracks pentru ziua de schi la Semmering Stuhleck
Datele aplicației Ski Tracks pentru ziua de schi la Semmering Stuhleck

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.