TVR brevetează sistemul „free-to-pay”. Sau „pay-per-free”

Din motive de posibil subiectivism, lucrând tot în televiziune, și tot în sport, am preferat să mă abțin de la subiectul drepturilor TV pentru Euro 2016, cumpărate deocamdată de Dolce integral, dar cu pachetul free-to-air încă neacordat. Poate din același motiv nu sunt nici atât de deranjat dacă TVR nu va transmite până la urmă deloc meciuri, ci o va face altcineva, pe lângă Dolce. Chiar mi se pare o idee bună pentru o companie aflată într-o situație financiară catastrofală, inclusiv din cauza drepturilor TV de sport achiziționate aiurea și pe bani mulți, să nu-și sporească obligațiile financiare cu o cheltuială care nu-i aduce sigur profit. Repet însă, poate sunt eu subiectiv și, în plus, am acces în principiu la orice televiziune va transmite până la urmă meciurile, deci nu simt nicio revoltă la adresa TVR. Cel puțin până acum.

Am însă o observație care nu e deloc subiectivă, ci cât se poate de obiectivă.

Scrisoarea deschisă a lui Dragoș Bocanaciu, președintele unui sindicat din TVR și comentator sportiv, este comic de paradoxală. Practic Bocanaciu solicită introducerea unei taxe pentru pachetul free-to-air! Pachetul se cheamă free-to-air tocmai pentru că telespectatorii nu trebuie să plătească pentru el, este pe o televiziune disponibilă tuturor în pachetele de bază, fără cost suplimentar. Bocanaciu în schimb vrea să ia 0,5 lei de la toți românii pentru ceva free. Nu e tare? Sigur că banii ar fi incluși în taxa TV și folosiți și pentru altceva, dar scrie clar Bocanaciu că e vorba și de „bani care ar putea fi folosiţi (…) achiziţionării pachetului «free to air» la Euro 2016”. Noi, românii, am fi singurii care plătim practic pachetul free-to-air! Cu adevărat caraghios, cu cât pachetul pay-per-view costă, dar e opțional, doar cine vrea se abonează la Dolce, care l-a cumpărat. În schimb, pachetul free-to-air l-am plăti cu toții, nu doar cei care vrem să vedem meciurile. Iată cum TVR a reușit să facă mai scump ceva free decât ceva cu pay. Culmea, dacă o altă televiziune ar lua pachetul free-to-air nu am plăti nimic în plus, deși am putea vedea meciurile. Dar de ce să nu plătim ceva ce poate fi gratis? Ar trebui doar ca TVR măcar să numească pachetul „free-to-pay” sau „pay-per-free”.

Nu discut despre oportunitatea măririi taxei TV. Înclin să cred că da, ar trebui mărită taxa, dacă mai vrem televiziune publică, dar e un subiect mult mai amplu. Justificată sau nu mărirea taxei, să o ceri în asemenea mod e cel puțin neinspirat. TVR nu este nici pe departe „Cenușăreasa televiziunilor din România”, cum tot Bocanaciu se plânge, decât dacă nu cumva Cenușăreasa era cea mai bogată persoană din povestea cu același nume…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.