Written by 2:44 pm Sport • 47 Comments

Top 7 aberații din Operațiunea „Ne luăm Steaua înapoi”

UPDATE: Înțeleg că joi, la două zile după ce am scris acest text, organizatorii au obținut autorizația pentru miting în fața stadionului Ghencea. Punctul 1 iese astfel din listă, celelalte rămân valabile.

1. Totul începe cu un miting ilegal. Nu există nicio aprobare pentru mitingul de sâmbătă al unor grupuri de suporteri ai Stelei, organizați în jurul lui Jan Pavel. Deci contestarea unei posibile ilegalități (preluarea Stelei de către Becali) se produce într-o ilegalitate certă. Nu există nici măcar aprobarea confirmată de a intra pe Stadionul Ghencea, dar mai contează? „Nu trebuie aprobări pentru că se va face în incinta bazei”, spune Jan Pavel, care probabil încă n-a aflat că baza despre care vorbește e una militară. Teoretic ar trebui să aibă chiar mai multe aprobări…

2. Peluza Sud anunță că își păstrează „idealul (…) unei echipe de fotbal Steaua București în cadrul Clubului Sportiv al Armatei”. Da, ăsta este idealul unor oameni, ba chiar presupun tineri, în anul 2015! Clubul de fotbal să fie al Armatei! Mă gândesc că pasul logic pentru ei e și ca un sector să fie umplut cu soldați. Trist…

3. „O acțiune va costa 50 de euro”. Ăsta este tot planul economic al noilor „acționari”! De ce 50, de ce nu 5? Sau 100? Anual sau din anul al doilea nu mai e nevoie de bani? Există un studiu care arată câți oameni ar plăti? Nici vorbă. S-a gândit Jan Pavel că 50 de euro e ok și gata! De exemplu, ASU Politehnica Timișoara, construită de suporteri pe un model similar, își asigură o parte infinmă din buget de fapt de la suporteri. În momentul ăsta nu este deloc realist ca un club să fie susținut măcar majoritar, nu total, de suporteri.

4. „Nimeni nu va putea lua acțiuni de mai mult de 100.000 de euro” Noroc cu precizarea asta, cred că era coadă de suporteri cu sutele de mii de euro în buzunar, gata să-i dea unora (cui?) să-și ia Steaua înapoi.

5. „Vom face o societate. Vom lua logo-ul. Vom negocia pentru a prelua lotul actual” Tare. vom lua, vom face. Cum?! Luați logo-ul cum l-a luat și Gigi Becali?

6. „Steaua este a noastră, a suporterilor, ea n-a aparținut, nu aparține și nu va aparține niciodată C.-P.-ului și nici altui stăpân”. Pentru cei care nu știu, C.P.-ul e „creditorul profitor”, adică Gigi Becali, adică cel ce era și în mulți ani în care Jan Pavel și suporterii Stelei au recunoscut echipa și au încurajat-o. Dar să nu insistăm în „tehnicalități” de genul ăsta. Mă depășește dacă Steaua nu aparține nimănui altcuiva, de ce trebuie „să ne-o luăm înapoi?”

7. „Pe 24 octombrie ne luăm clubul înapoi” Îmi place precizia asta, convingerea cu care e anunțată data preluării, deși societatea „o vom face după 24”. Probabil pe 25 dau Steaua înapoi totuși. Mai ales că are meci cu Pandurii.

Am mai spus-o, situația Stelei trebuie clarificată și ne aflăm într-un moment în care doar o decizie completă (referitoare nu doar la siglă, ci și la palmares și proprietar) în Justiție poate clarifica lucrurile. Altfel continuitatea sportivă cred că ne arată care e Steaua.

Armata și/sau ultrasii nu pot fi însă în 2015 în România soluții serioase pentru susținerea unui club (care se vrea) profesionist. Poate suna frumos „clubul e al nostru” pentru un suporter, dar capitalismul presupune un sistem de proprietate mult mai clar. Poate să ne placă sau nu proprietarul, dar ăsta nu e un motiv suficient pentru a-l schimba. Există atâtea exemple în țările pe care ni le dorim model, în timp ce „naționalizările” și preluările de către „popor și Armată” sunt posibile în țări în care eu nu-mi doresc să trăiesc. Proteste la adresa patronilor mai au loc, dar în general la meciuri, echipa nu e uitată, iar nimeni nu visează să ia ceva ce aparține altcuiva, eventual își înființează propria echipă la care se simt bine.

Nu cred că Steaua are viitor cu Gigi Becali, îi înțeleg și pe steliștii cărora le e tot mai greu să vină la stadion după ce echipa lor a ajuns de râsul lumii, dar numai justiția sau el însuși pot schimba proprietarul Stelei. Nimeni altcineva, cu atât mai puțin un miting ilegal al unor suporteri care n-au nici bani, nici un plan serios și nici măcar o reprezentativitate concretă, darmite o bază legală să preia clubul.

Foto: Teodora Maftei

Visited 5 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , Last modified: octombrie 22, 2015
Close Search Window
Close