Written by 6:33 pm Sport • 5 Comments

TIPS & TRICKS de la Steaua: Cum face liderul să piardă cu (pen)ultima clasată. Plus experiența mea în tribuna din Ghencea

Așa se întâmplă când…

  • unii cumpără ce pot ca să-și întărească lotul, alții vând tot ce pot și își slăbesc lotul. Jucătorii aduși de Rapid nu sunt super valori sau nu încă. Dar este deja evident, după doar primul meci, că sunt peste cei din tur. Mi-au plăcut Cmovs, Gecov și chiar Josl. Se vede că încă nu e o echipă, dar acum există potențial. Culmea, cei trei români, Pancu, Săpunaru și Niculae au fost sub media echipei. Pancu e esențial mai ales acum și mai ales într-un derby, dincolo de gestul condamnabil din momentul schimbării. Niculae și Săpunaru încă sunt din alt film, vor mult, dar deocamdată pot mai puțin. Trebuie să fie pe teren pentru a nu fi o echipă exclusiv de mercenari, dar trebuie să contribuie mai mult și la fotbal. În același timp, Steaua a pierdut în iarnă cinci jucători esențiali, toți titulari: trei vânduți (Szukala, Sânmărtean și Keșeru) și doi excluși (Prepeliță și Arlauskis). Toți ar fi plecat gratis în vară, e adevărat, dar tot sinucigașă pare strategia de a te debarasa atât de rapid de jucători atât de importanți, în condițiile în care înlocuitorii mai au nevoie de timp, dacă nu cumva nici nu sunt la nivelul celor plecați.
  • unii fac tot posibilul să se apropie de suporteri, alții să se îndepărteze de ei. Rapidul a organizat un spectacol de prezentare a echipei. N-a fost ceva nemaipomenit, dar a fost ceva! În plus, fanii Rapidului au revenit alături de echipă și pentru că au văzut-o întărindu-se, apropo de primul punct. În același timp, Steaua face totul ca să se îndepărteze de suporteri. Pierde aproape fără luptă sigla și spune că nici nu-i pasă de ea, vinde tot ce poate, tot ce atrage spectatori, cumpără dinamoviști, nu organizează absolut nimic pentru suporteri. Înainte de meciul cu Astra n-a fost nici măcar o banală conferință de presă! Elocvent, am mai spus-o, Steaua vinde practic bilete mai ieftine decât Rapidul. Adică vorbim despre campioana și prima clasată versus o nou-promovată și penultima clasată!
  • unii dau totul pe teren, alții sunt blazați. Jucătorii Rapidului trebuie să demonstreze și trebuie să o facă rapid. Au intrat pe teren încercând să valorifice tot potențialul lor, fie el și mai scăzut. N-au jucat grozav, să nu se păcălească rapidiștii, dar au jucat! Steliștii au părut a intra pe teren ca să mai bifeze o partidă, eventual o victorie. Au jucat evident sub potențial. Unii chiar nu pot mai mult, alții pot mai mult, dar vor să plece, unii poate s-au săturat și ei de scandalurile ce-i înconjoară. Chipciu e cel mai bun exemplu de jucător blazat.

Pe de altă parte, la Steaua nu e totul rău, la Rapid nu e totul perfect. A trecut doar o etapă din retur.

Cred în continuare că Steaua va lua titlul pentru că (1) încă are jucător de valoare și (2) n-are cine s-o depășească. Petrolul e chinuită de insolvență, Astra n-are direcție, CFR n-are bani și pierde puncte la Comisii, ASA Târgu Mureș e exagerat totuși să ne-o închipuim la titlu. La Steaua nu e totul pierdut. De fapt, nu e nimic pierdut încă. Am văzut o echipă foarte puternică în Cupa Ligii cu Astra, e drept, cu Arlauskis și Prepeliță în teren. Probleme par a rămâne în continuare mai ales pentru eventuala calificare în grupele Ligii Campionilor. Lotul e tot mai slab, iar banca tehnică se clatină aproape la fel de tare ca istoria și palmaresul.

Nu mai sunt însă la fel de convins că Rapid va retrograda, cum eram la începutul anului, când nu văzusem noii jucători și nu-mi închipuiam că poți aduce un lot întreg bun de afară, mai ales la o echipă în insolvență. Primul semn din 2015 e că se poate. E mai mult decât nimic. Dar e mai puțin decât e necesar. Primele trei puncte înseamnă doar atât: trei puncte. Vor veni meciuri mult mai grele, cu echipe mai puțin blazate, chiar dacă mai slabe, și cu echipe care știu acum ce înseamnă noul Rapid.

pancu

Pancu după schimbare. Foto: GSP

Am fost în tribună în Ghencea la Steaua – Rapid. Am stat la Tribuna 0, între steliști, și trebuie să remarc faptul că, deși nu sunt stelist, iar lumea cred că știe asta, n-am avut nicio problemă. Se simte absența galeriei Stelei, se simte din greu, dar pentru un spectator neutru e un loc ok. Remarc și prestația superbă a galeriei Rapidului, dar nu pot să nu consemnez incidentele neplăcute din start, când fani Rapidului s-au bătut între ei. Mi-e greu să înțeleg conflictul lor, e stupid rău. Și e păcat. La fel cum nu pot să aprob, chiar dacă e original, gestul lui Pancu de a întărâta tribunele înjurând Steaua. Pancu a fost înjurat (mai puțin ca altădată, Steaua neavând galerie), dar el e jucător, nu trebuie să se transforme în suporter. Asta dacă vrem să civilizăm cât mai mult tribunele. Atunci când se plâng de rasismul la adresa lor, pe bună dreptate, rapidiștii trebuie să își aducă aminte și de grobianismul lor în anumite momente.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , Last modified: februarie 23, 2015
Close Search Window
Close