Written by 7:23 pm Sport • 10 Comments

Se pregătește o nouă favorizare a lui Șumudică?

UPDATE: Într-un dialog în seara asta la sport.ro, Șumudică și-a mai nuanțat afirmația cu privire la data de 8 iunie, spunând doar că atunci expiră „amânarea suspendării”, nu că atunci și începe, dar că nici el nu știe când va începe și cum se va aplica dacă el e dat afară de la Astra (vezi mai jos). Urmărim.

Marius Șumudică a beneficiat de o prevedere regulamentară interpretată în premieră în acest mod – și incorect din punctul meu de vedere – și astfel primului antrenor dovedit că a pariat, deși nu avea voie, i s-a amânat suspendarea. Cazul l-am explicat pe larg la momentul respectiv, inclusiv faptul că nu se putea face fără acordul FRF și că articolul era destinat altor cauze și a fost suspect extins doar acum și fix acum.

s3

Foarte vigilent când l-a ajutat regulamentul, Șumudică l-a uitat subit. Sau nu l-a știut niciodată de fapt. Contează mai puțin. Ideea e că repetă de câteva zile cu orice ocazie că „suspendarea mea începe pe 8 iunie”. O minciună! Suspendarea lui, dictată pe 8 martie și amânată pentru 3 luni, ar începe teoretic pe 8 iunie. Același regulament mai spune însă ceva: „Executarea unei sancțiuni pronunțate în luni este întreruptă pe perioada pauzelor competiționale dintre tur și retur sau dintre două ediții ale campionatului”.

s2

Cu alte cuvinte, aici regulamentul e clar în a evita să se facă de râs și nu dă posibilitatea ca suspendările să se efectueze când e vacanță. Asta ar fi culmea ridicolului: pariorul dovedit să-și amâne mai întâi suspendarea și apoi să scape practic aproape integral de ea.

Suspendarea lui Șumudică va începe astfel o dată cu noul sezon, nu mi-e clar dacă o dată cu Supercupa sau cu prima etapă din Liga I (sau unde va antrena Șumudică), datele nefiind stabilite încă.

Mai mult, Șumudică nu scapă de suspendare dacă stă acasă, ea se efectuează doar câtă vreme are contract cu o echipă!

Dacă e să mă întrebe cineva pe mine, eu nu cred că Șumudică e prost și nu știe toate astea. Eu cred că încearcă să-și ușureze pedeapsa încă o dată, ceea ce aș mai putea să înțeleg. Sper să fie doar atât, nu și (încă) o manevră cu FRF, care să accepte și rușinea asta, după ce l-a făcut scăpat la momentul inițial pe Șumudică.

Singura neclaritate e ce se întâmplă în preliminariile Champions League dacă rămâne la Astra. Teoretic, suspendările astea nu se aplică decât în competițiile interne. Rămâne de văzut dacă vor fi anunțate și la UEFA, respectiv dacă UEFA le va aplica și în propriile competiții. Mai mult, o parte din preliminarii se va disputa înainte de începerea sezonului intern, deci în pauza despre care regulamentul spune că sancțiunea se întrerupe (același articol 38 de mai sus). Asta rămâne de lămurit, nu și faptul că suspendarea NU începe pe 8 iunie.

Înainte să contestați explicațiile mele, vă reamintesc că

Domnule Șumudică, dar și domnilor Iordănescu, Reghecampf și ceilalți care ați dovedit că nu prea aveți habar de el, găsiți regulamentul disciplinar al FRF aici. E lunguț, dar destul de ușor de înțeles și extrem de util, după cum se vede.

P.S.:

Am mai explicat cândva, dar repet aici. Flavius Stoican și Nicolo Napoli nu sunt suspendați pentru că, în cazul lor, nu există suficiente dovezi și ei nu și-au recunoscut vina. În cazul lui Șumudică erau suficiente dovezi, inclusiv ce a pariat, motiv pentru care și-a recunoscut vina. În celelalte cazuri, informația că au pariat vine pe altă sursă, ONJN, care nu deține și nu oferă date despre ce au pariat oamenii, ci doar dacă au pariat sau nu! Simplul fapt că au pariat nu e suficient pentru a fi suspendați, interzis este pariatul pe competiții FIFA/UEFA/FRF/LPF. Dacă ei au pariat tenis sau volei nu au încălcat regulamentul. Câtă vreme FRF nu știe ce au pariat nu îi poate suspendat. Nu e suficient să fie evident că un om a greșit, trebuie să existe și dovezi ca să fie pedepsiți. Că FRF ar putea face mai mult ca să afle dovezile nu știu, nu acesta e subiectul acum.

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: aprilie 27, 2016
Close Search Window
Close