Written by 6:33 pm Sport

Rădoi vs Șumudică, un război doar cu învinși

Nu e vorba de războiul echipelor pe care le conduc, ambele stau bine în clasament, chiar eliminate din Europa fiind. E războiul vorbelor dintre antrenorii lor. Ambii vorbesc bine, în felul lor, dar, când asta este în primplan-ul activității lor, niciunul nu iese bine.

Rădoi a vorbit bine din prima zi ca antrenor la Steaua. Asta n-a fost problema lui deloc, chiar dacă a mai avut scăpări în unele momente. Marea lui problemă e că Steaua nu prea joacă mare lucru și a ratat toate obiectivele de început de sezon. Și din acest motiv, reacția puerilă de astăzi, când s-a legat de tricoul lui Șumudică, nu-l avantajează deloc și poate duce la astfel de replici:

Nu haina îl face pe om… nici măcar în Liga 1 :)Atacul devastator al lui Rădoi la adresa lui Șumi: „Are un singur tricou și ala decolorat. Își ridică gulerul ca un … http://bit.ly/1VrZfcN

Posted by PRO SPORT on Thursday, October 1, 2015

Nu zic că nu-l înțeleg pe Rădoi că reacționează, ba din contră, e de înțeles. Nu e de înțeles de ce a acceptat o postură pe cât de dificilă, pe atât de ilegală fotbalistic, dar, aflat în acest moment de antrenor „sub acoperire”, a fost atât de atacat că era de așteptat să reacționeze. Nu asta e calea însă, din mai multe motive.

Pentru Șumudică există o replică simplă. Câtă vreme miștocărește, minimalizează, reneagă Steaua / FCSB, nu face altceva decât să-și miștocărească, minimalizeze, nege propria muncă! Un campionat în care Steaua e de râsul lumii e și el mai slab per total, deci inclusiv Astra e mai mică, mai ales în calitate de lider al Ligii I. Așa cum campionatul și-a pierdut din valoare (fotbalistic, dar și comercial!) prin retrogradarea Rapidului și a lui U. Cluj, transformările Craiovei și Timișoarei, dispariția Vasluiului, insolvențele de la CFR și Dinamo. La fel cum ar pierde și dacă ar dispărea Astra.

De neînțeles de ce Șumudică și-ar dori asta, poate apuc să-l întreb cândva. Celelalte pierderi măcar au cauze concrete, obiective – sportive și/sau financiare. Să provoci cu bună știință încă un prejudiciu e realmente stupid. Șumudică e uneori savuros, alteori deplasat,  dar în cazul ăsta oricum ar fi ca vorbe, sigur e inutil pentru el, echipa lui, meseria lui. Pare a-și fi dat seama recent și el.

În plus, chiar nu are sens să-i trezească atâtea orgolii lui Șumudică o echipă despre chiar el spune că nu e Steaua pe care o urăște atât de mult.

Fracturi de logică și chiar bun-simț sunt însă și în discursul lui Rădoi și deja celebrul caz „licența Pro”. Accept că e realmente stupid să dureze 7 ani să iei licența la fel cum nu văd o problemă să o obțină la Chișinău, Coverciano sau pe Marte, dacă așa e regulamentar, iar lui îi permite să o obțină mai repede. Nu înseamă că păcălește pe cineva sau că driblează regulamentele, ci că le respectă folosindu-le cât mai eficient pentru el. Problema apare când Rădoi și alți antrenori, ba chiar unii cu acte, spun cu nonșalanță că nu ar fi putut refuza o astfel de șansă și că oricine ar fi acceptat-o! 

Nu, nu oricine ar fi acceptat să facă un job pe care (1) nu are voie să-l facă (2) nu se pricepe (îndeajuns) să-l facă, având zero experiență pentru el. E adevărat că în mod normal nu e nimeni atât de stupid să te oferteze în asemenea condiții. Dar dacă îți oferă cineva să conduci un camion sau Spitalul de Urgență, ai refuza dacă n-ai avea carnetul de conducere sau n-ai fi medic. Sigur că la noi ministrul Educației e bun și la Sănătate și la Finanțe, dar ăsta ar trebui să fie contraexemplul, nu modelul.

Lanțul slăbiciunilor a evoluat însă așa: Becali n-ar fi trebuit să-i ofere postul, Rădoi n-ar fi trebuit să-l accepte, iar Federația n-ar fi trebuit să-l lase. Toți au făcut de pe dos așa că suntem unde suntem și comentăm la infinit o situație absurdă, dar vina e exclusiv a celor din acest lanț. A tuturor. Iar povestea va continua ani de zile simultan cursurilor lui Rădoi dacă nu cumva cineva de pe acest lanț își schimbă opțiunea.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , Last modified: octombrie 1, 2015
Close Search Window
Close