Written by 1:02 pm Amalgam, Media • 4 Comments

Nu, nu va fi cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani

Și, chiar dacă va fi, n-avem de unde să știm de acum. Ceea ce citiți zilele astea pe net este o poveste fascinantă, dar e o poveste.

Sunt 99% șanse să fi văzut și voi în News Feed așa ceva, vreo 2.500 de share-uri la ora la care scriu eu:

Eu am de câțiva ani în cap știrea identică și mi s-a părut din start suspectă, apoi am găsit explicația pe BuzzFeed.

Pe scurt: de patru ani se reia identic o poveste publicată iniția de rușii de la Sputniknews. Este citat sistematic același meteorolog, Dominik Jung. În ciuda numelui care poate părea inventat, el chiar există și colaborează, printre alții, cu nemții de la Bild – doar declarațiile lui sunt inventate. Dominik Jung mărturisește pe Twitter că n-a spus niciodată așa ceva, că ar fi fost o aberație să o spună, că nici nu avea cum.

Ce zicea Dominik? „Eu nu am anunțat niciodată că va fi o astfel de iarnă, nici în 2013, nici astăzi. În urmă cu ceva ani, într-un articol, meteorologi ruși afirmau că vom avea cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani și eram eu citat, deși n-am fost niciodată intervievat. Eu am vorbit într-un articol despre tendințele climatice, nu am făcut nicio previziune. Am spus că iarna ar putea fi mai rece decât e în mod normal, dar mi-au luat cuvintele și au anunțat că va fi cel mai frig din ultimul secol. Nimeni nu poate spune așa ceva, e imposibil. Dar între timp eu am devenit specialistul care susține așa ceva și așa merge mai departe de ani de zile”.

Fabulos, nu? Nici măcar nu poți să-i acuzi pe cei care au distribuit așa ceva, după ce știrea a apărut și în medii aparent serioase. Întâmplarea face ca astăzi să apară un material oarecum opus celebrelor previziuni, de data aceasta pe AccuWeather. Analiza aceasta ne arată că Europa de Est va beneficia probabil de o iarnă mai liniștită, iar în București ar urma să avem în jur de 25 de zile de zăpadă sau gheață. Mai rece e posibil să fie în partea a doua a iernii.

zapada est

Cum ar veni, nimic spectaculos, nu? E doar iarnă…ț

Sursa foto: iarna și vara

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , Last modified: octombrie 6, 2016
Close Search Window
Close