Written by 7:11 pm Sport • One Comment

Nu mai minimalizați cazurile de rasism!

Pe scurt, am spus aici ce am simțit imediat după incident. Wellington a descris ceva mai târziu mai exact în ProSport ce s-a întâmplat. Mai întâi câțiva spectatori au strigat către el, el i-a transmis arbitrului, care i-a acordat galben pentru asta, nu pentru banană. Banana a fost aruncată după fluierul arbitrului, care l-a amenințat apoi că-i dă chiar roșu. Asta e versiunea lui Wellington, așa cum am spus la punctul 6 (pe care l-am actualizat între timp) poziția arbitrului nu există decât poate la Salonic, la Kyros Vassaras…

Vreau să adaug și să dezvolt niște idei. Mai ales pentru că am mai avut discuția asta de-a lungul timpului cu diverși apropiați care nu cred că rasismul e o problemă în România. Eu cred că e, că ne mințim dacă spunem că nu există rasism în România. Chiar dacă el nu se manifestă la nivel de grup, generalizat, ci doar aparent izolat, individual, e evident că există. Iar minimalizarea sau chiar încercarea de a-i acoperi existența sunt chiar generalizate.

1. Cazul nu este deloc minor. Unii încearcă să-l minimalizeze, prin diverse glumițe sau alte tactici. E însă printre cele mai grave lucruri care se pot petrece, individual, din punct de vedere al rasismului. Minimalizarea lui este aproape la fel de gravă ca incidentul în sine.
2. Nu Rapidul e de vină. Nici galeria Rapidului. Nici rapidiștii în general. Există un vinovat clar, în persoana celui care a făcut gestul. Există camere care îl pot identifica dacă se vrea. Există oameni care-l pot identifica. Faptul că nu se vrea identificarea e o dovadă a problemei rasismului în România. Acoperirea unui caz e la fel de gravă ca și cazul în sine. În plus, fără implicarea cluburilor, chiar împotriva unor suporteri proprii, nu se pot elimina astfel de specimene de pe stadioane! Criticându-i permanent pe rivali, dar ocrotindu-i pe ”ai noștri” doar pentru că sunt ”ai noștri” nu ajungem nicăieri. Sau ajungem la amenzi, suspendări, inclusiv pe plan european, unde vom fi dați din nou exemplu de ”așa nu”. Nu pentru că se întâmplă astfel de episoade, ele se întâmplă peste tot, ci pentru că nici nu încercăm să le rezolvăm, preferăm să le negăm existența pe ”tactica struțului”.
3. Există totuși niște rapidiști vinovați. Anume cei care fie îi iau apărarea rasistului, fie fac mișto de victimă. Cel mai elocvent exemplu este al lui Marian Rada. Putea să tacă dacă tot n-a vrut să condamne incidentul. Nici așa n-ar fi fost OK, dar măcar nu s-ar fi făcut de râs. Dar în loc să tacă, chiar insistă în prostie…

4. Unora le e frică de propriii fani. Marian Rada se află probabil între cei cărora le e teamă să condamne un gest al unui om, chiar dacă e evident de condamnat, doar pentru că e rapidist. Frica asta de fani se manifestă la multe cluburi. Deși e evident că nu toată ”suflarea” rapidistă e de condamnat pentru gestul unui cretin, unora le e frică să-l condamne pe cretin. Se tem tocmai că toată ”suflarea” nu-l va înțelege. O tâmpenie. Așa-zisa solidaritate trebuie să aibă granițele ei, nu poate merge la infinit, orice ar face oricine. Dacă omul îi fura mașina lui Rada, îi era frică să-i spună că e un hoț și trebuie condamnat?!
5. Unii condamnă gestul rasist cu… rasism! Încă o dovadă a faptului că nu se conștientizează existența fenomenului în România. Să răspunzi gestului la adresa lui Wellington cu fraze de genul ”Tocmai țiganii au aruncat cu banana” e exact la fel de nepotrivit.
6. Arbitrul e ridicol. Marian Balaci îi dă galben lui Wellington când acesta reclamă incidentul scandările unor spectatori, apoi când îi spune și de banană îl amenință cu roșu. Dacă arbitrajul românesc n-ar fi stat în stat, cu capitala la Salonic, ar trebui să auzim niște scuze în primul rând din partea lui Balaci. Așa însă mergem mai departe cu scuza ”UEFA zice să nu comentăm public arbitrajele, să nu comunică suspendările”, chiar dacă tot UEFA are și campanii mari împotriva rasismului.
A mai scris pe tema asta Ștefan Beldie. Îi dau dreptate în special în privința tolerării pe site-uri – adaug eu și pe paginile de socializare – a comentariilor rasiste. Moderarea pare un lux în criza actuală, dar e necesară rău…
Foto: capură Look TV
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: octombrie 4, 2014
Close Search Window
Close