Written by 2:47 pm Sport • One Comment

Marea păcăleală a interzicerii extracomunitarilor în Liga I: mulți africani au liber, cine e de fapt interzis

Una din măsurile anunțate de LPF în planul de salvare a fotbalului românesc a fost interzicerea jucătorilor extracomunitari. Și FRF se laudă cât poate cu ea. În schimb, asemenea aberaților din noul sistem al Ligii I, mie și aceasta mi s-a părut neptotrivită de la început. Nu protejează deloc jucătorii români, ci pe cei comunitari, interzicând însă posibil fotbaliști sud-americani sau africani, posibili mai buni decât cei comunitari – lucru dovedit în anii trecuți. Măsura ar fi avut, eventual, sens, dar n-ar fi fost legală, dacă se puteau interzice toți străinii. Ceea ce în 2015 nu este posibil.

Revenind însă la interzicerea extracomunitarilor, măsura se dovedește astăzi chiar mai stupidă decât anticipam inițial. Jucători din multe țări africane, de exemplu, pot fi legitimați fără nicio restricție! Iată cum și de ce.

Definiția de comunitar în fotbal este muuuult mai largă decât „cetățean al unei țări din Uniunea Europeană” cum s-ar fi crezut și chiar s-a lăsat de înțeles de către LPF/FRF. Și nu e vorba despre extracomunitarii care obțin și cetățenie a unei țări din UE. FIFA recunoaște ca asimilați comunitari jucători din mai bine de 80 de țări care nu sunt membre UE, ba chiar majoritatea nu sunt nici măcar în Europa! Printre aceștia se află Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția, dar și, mai interesant, țări care au încheiat acorduri cu Uniunea Europeană ca Algeria, Maroc, Tunisia, Rusia, Albania, Macedonia, Muntenegru și încă 79 de țări din grupul de state africane, caraibiene și ale Pacificului! N-am nici timp și nici menirea să le enumăr pe toate, dar, în principiu, e vorba de țări fost colonii franceze, portugheze, spaniole. De exemplu, jucători din Senegal sau Coasta de Fildeș pot veni oricâți! În schimb, printre cei interziși cu adevărat sunt – cât de stupid? – brazilienii și argentinienii, dacă nu au și o altă cetățenie!

Cum FRF este afiliată FIFA și UEFA, nu are cum să nu respecte această regulă. Partea bună e că nu trebuie să mă credeți pe mine. Informația e confirmată de juriștii FRF și LPF, Adrian Stângaciu, respectiv Paul Mincu, într-o comunicare către cluburile afiliate FRF, după cum puteți vedea în facsimilurile de mai jos.

f1 f2

Chiar mai amuzant și mai caraghios mi se pare faptul că președintele FRF, Răzvan Burleanu, înțeleg că habar n-avea de acest lucru atunci când i-a fost semnalat de jurnalistul Viorel Grigoroiu, într-o conferință de presă de astăzi pe care eu n-am putut-o urmări.

P.S.: încă sunt în concediu, dar revin curând, asta e doar o avanpremieră 🙂

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , Last modified: iulie 23, 2015
Close Search Window
Close