Written by 10:20 pm Sport • 63 Comments

În sfârșit îi înțeleg pe steliștii care nu mai merg la stadion

Îi felicit pe cei care mai merg, dar îi înțeleg și pe ceilalți. Mi-a luat ceva mai mult probabil pentru că nu sunt stelist. Dar până la urmă am înțeles de ce nu mai vine lumea la meciurile Stelei. Nu era suficient că, într-o ordine aleatorie…

  • conducerea și-a bătut joc de legendele clubului permanent de-a lungul timpului
  • suporterii au fost jigniți și, uneori, chiar loviți
  • nu s-a făcut nimic pentru fani, marketingul a fost desființat, apoi reînființat pentru a-l angaja pe fiul președintelui.
  • echipa a fost mutată, la nevoie, pe te-miri-unde, doar un miracol salvând-o să nu joace prin Pipera pe undeva. Până acum
  • Și-a pierdut numele. Și sigla. Și poate și palmaresul, cine mai poate să știe? Și nici nu pare a lupta pentru el măcar!

De ce să vină lumea la stadion atunci? E adevărat, pentru mine, și pentru alții probabil, au contat multă vreme rezultatele. Cele din ultimii doi ani. Performanțele mai acoperă din neajunsuri. Îmi ziceam ”de ce nu mai merg oamenii la stadion, deși are echipa rezultate, e absurd!”.

Dar câtă vreme pot rezultatele, și acelea contradictorii, compensa toate celelalte lucruri?

Ei, bine, dacă aș fi stelist, acum nici eu n-aș mai merge la stadion. Cel puțin o vreme. Rezultatele nu m-ar mai putea păcăli, mai ales când ele sunt doar într-o competiție în care practic nu are adversar. Până astăzi, aș fi avut măcar un motiv. De astăzi, nu mai există nici el. Se cheamă Sânmărtean. 

Îl știți.

E tipul care provoacă un standing ovation chiar și în momente neplăcute. E artistul dintr-o lume a muncitorilor necalificați și, eventual, inginerilor. E, vorba campaniei, fotbalistul care poate comunica bine și când tace pe teren.

E adevărat că se face remarcat cu adevărat într-o echipă bună. Dar până la urmă e mai greu să te remarci tocmai într-o echipă bună.

Și atunci mă pun în pielea unui stelist. De ce-aș mai merge la stadion când cea mai mare bucurie din jocul echipei este vândută la prima strigare? Aș accepta nevoia de bani dacă Steaua ar fi într-o criză financiară, dar nu e. În vară l-ar pierde gratis, dar de ce să nu ne mai bucurăm șase luni de el? De ce nu pleacă Gerrard de astăzi, și pleacă doar la vară, când îi expiră contractul? Aș înțelege și că Sânmărtean vrea să câștige mai mult și nu poate fi ținut cu forța, dacă Steaua mi-ar fi dat măcar impresia că face tot posibilul să-l țină. Mai ales că nu de bani are nevoie acum, ci de performanțe și de calificări, la vară.

Adevărații steliști vor ține în continuare cu Steaua. Dar mi-e tot mai greu să-i ”cert” că nu merg la stadion. În locul lor, probabil că aș reveni după o vreme. Nu știu cât ar ține lehamitea, dar nu ajută deloc faptul că pe site-ul Stelei nu este, la ora la care scriu aceste rânduri, nici măcar un ”Mulțumim, Lucian!” și o minimă explicație, deși pe tot restul Internetului sunt pozele cu Sânmărtean și fularul galben-negru.

Steaua își tratează din nou cu spatele suporterii. Așa că-și merită cu vârf și îndesat tribunele goale, măcar o vreme, cu tot respectul pentru antrenorii și ceilalți jucători, care n-au nicio vină pentru cum e condus clubul lor și cum le sunt tratați suporterii.

Steaua va mai mai câștiga un titlu. Dar sigur nu va câștiga suporteri în perioada următoare.

P.S.: Faptul că Sânmărtean pleacă taman la echipa lui Victor Pițurcă e atât de caraghios, încât nu mai merită niciun comentariu suplimentar.

P.S.2: Înțeleg că, momentan, nu se știe dacă Sânmărtean pleacă de acum sau doar la vară. Deocamdată el a semnat, dar cluburile încă nu pentru o plecare imediată. Dacă e așa, atunci clubul nu-i poate încă mulțumi pe site, așa cum am scris în text. Dar poate clarifica măcar situația asta. Liverpool a avut imediat o reacție după anunțul lui Gerrard.

Visited 6 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , Last modified: ianuarie 3, 2015
Close Search Window
Close