Ignoranța în 2016: Zeci de mii de oameni cred că Izbașa a luat medalie la Rio și distribuie o postare de acum 4 ani

Un caz aparent incredibil ne arată cât de neinformată e lumea în epoca social media. De două zile a devenit virală o postare a paginii de facebook sport.ro care trimite către liveblog-ul Jocurilor Olimpice. Singura problemă? Postarea e din 2012, iar Jocurile Olimpice sunt cele de la Londra.

Se poate vedea că postarea a fost publicată de sport.ro în 5 august 2012. Oamenii sunt însă convinși că postarea e de acum, iar Sandra Izbașa a luat aur la Rio, unde nici măcar nu e prezentă. Nu toți, dar marea majoritate. La comentarii sunt câțiva care atrag atenția că e vorba despre o postare de acum 4 ani. Cei mai mulți se bucură însă pentru performanță și sunt mândri că sunt români…

Cum s-a ajuns aici? Cel mai probabil viralizarea a venit după ce cuiva i-a reapărut postarea ca amintire făcută de Facebook din urmă cu 4 ani. De aici, șirul share-urilor a fost inevitabil, prea puțină lume se uită la detalii.

Care sunt cifrele postării? Pe Facebook nu avem date clare de Insights din urmă cu 4 ani. Eu am văzut postarea astăzi având aproximativ 40.000 de like-uri, iar acum are 63K. Cel mai probabil a strâns cel puțin 40.000 în aceste zile de renaștere. Numărul share-urilor crește de asemenea văzând cu ochii, nu trece un minut fără 1-2 share-uri.

Link-ul din postare oferă și el niște date spectaculoase. Ieri, a fost vizitat de peste 45.000 de ori. Astăzi, până la această oră are peste 48.000. În total, peste 90.000 până acum în 2 zile, din totalul de 128.000. Deci, în 2012 link-ul a fost vizitat de doar vreo 35.000 de ori, o treime din cât are până acum în 2016.

bitly

Dacă voi știți un studiu de caz mai bun despre ignoranța oamenilor în epoca social media să mă anunțați și pe mine vă rog. Până atunci, bravo Sandra! 

6 comentarii la „Ignoranța în 2016: Zeci de mii de oameni cred că Izbașa a luat medalie la Rio și distribuie o postare de acum 4 ani”

 1. Outsider_4000@yahoo.com'

  Lucian, e minunat ceea ce spui tu aici, dar voi ce ati facut pentru a ii ajuta pe oameni sa isi vada greseala? Ati sters postarea? Ati modificat-o astfel incat sa fie vizibil inca de la primele cuvinte ca este vorba despre o postare foarte veche? Ati dezactivat macar linkul care duce in pagina voastra? Sau ne bucuram de trafic oricum (se mai fac niste zeci de mii de afisari, mai da lumea un click pe banner sau pe alt articol) si aratam cu degetul la cei neinformati si rapizi de degete?

  1. lucianlipovan@gmail.com'

   Nu vad de ce as modifica o știre care e reala și o postare corectă doar pentru ca intra cineva în ea din greșeală. Nu pot sa modific realitatea pentru unii care nu se uită măcar la dată

 2. Mihai.fogoros23@gmail.com'

  Sport.ro sigur nu au nimic de a face cu asta. Sigur nu au bagat ei un boost sponsorizat exact pe postarea aia veche, pentru a capitaliza acum interesul. Oamenilor le apar asa subit in feed postari de acum un an…fara un motiv anume. Baieti..sunt de acord cu voi ca tara e plina de prosti, dar ganditi-va si la minoritatea aia pe care o scarbiti si mai rau cand faceti smecherii „inteligente” ca asta.

  1. lucianlipovan@gmail.com'

   Pe lângă o serie de prosti exista însă și destui paranoici care cred ca n-aveam altceva mai bun de făcut decât sa creștem site-ul cu 1% făcând o mizerie și apoi sa și scriu despre ea…

   1. Mihai.fogoros23@gmail.com'

    La cate mizerii faceti pentru click-uri…asta ar fi o nimica toata. Deci nu e ca si cum sport.ro e portdrapelul deontologiei jurnalistice si acum cineva isi permite sa creada ca povestea asta e o manevra. Or fi sanse sa fie si doar o intamplare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.