HARTA SPORTURILOR DE ECHIPĂ: Județele în care NU EXISTĂ cluburi de primă ligă și locurile unde sunt cele mai multe

Pe plan internațional cam știm cum stăm cu sporturile de echipă, la nivel de cluburi. Performanță ce mai facem la handbal feminin. La fotbal, pentru prima oară după mulți ani n-am prins grupele cupelor europene. Nu mai enumăr, oricum nu ăsta e scopul actualului material, cu starea sporturilor de echipă pe plan intern. Mai exact, distribuția echipelor pe teritoriul țării.

Am luat în calcul cluburile de primă ligă din 12 sporturi: fotbal (feminin și masculin), handbal (feminin și masculin), baschet (feminin și masculin), volei (feminin și masculin), rugby, polo pe apă, hochei și futsal. Adică absolut toate, chiar dacă asta poate afecta un pic relevanța – unele sunt mai de interes decât altele. În total, am luat în calcul 130 de echipe. E posibil ca unele să se desființeze când citiți asta, eu am luat clasamentele la zi din primele ligi – inclusiv Tomis Constanța la volei care anunță că se retrage din competiții.

De asemenea, am luat în calcul orașul din denumirea echipei, neținând cont de eventualele cazuri în care echipa joacă în altă localitate.

HARTA SPORTURILOR DE ECHIPĂ PE JUDEȚE: NUMĂRUL DE CLUBURI DE PRIMĂ LIGĂ

După numărul de cluburi de primă ligă, cel mai bine stă, evident, Bucureștiul, cu 27 de cluburi, între unul și patru cluburi la fiecare sport, doar futsalul nefiind reprezentat. Cele mai multe sunt la polo (4), apoi câte 3 la handbal masculin, rugby și volei feminin.

Urmează județul Cluj cu 12 cluburi și o distribuție echilibrată: câte un club la fiecare sport, mai puțin volei masculin (unde sunt două), respectiv hochei (niciun club).

Pe locul al treilea e Timișul (7 echipe), urmat de Galați și Dolj cu câte 6. Decent mai stau Maramureș, Harghita și Mureș (5), Iași și Prahova (4). 9 județe au câte trei cluburi, șase județe au câte două, iar 12 județe au un singur club!

Cinci județe nu au nici măcar un club de primă ligă în sporturile de echipă, nici măcar în sporturile mai mici/ieftine. Este vorba de județele Buzău, Mehedinți, Olt, Suceava și Tulcea.

SITUAȚIA ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL DE LOCUITORI

Probabil mai relevant e să introducem în calcul și numărul de locuitori ai județului. Astfel rezultă graficul numărului de cluburi de prima ligă în sporturile de echipă raportat la 100.000 de locuitori.

graficlocuitori

Media pe țară este de 0,65 cluburi / 100.000 de locuitori. 16 județe o depășesc, pe primul loc fiind Clujul acum, cu 1,74, urmat de Harghita și Covasna, avantajate de populația mai mică, dar și de sporturile „mai mici” în care activează. București (1,33), Galați (1,12), Maramureș (1,04), Timiș (1,02) și Caraș (1,01) sunt județele care mai trec de un club la 100.000 de locuitori.

În afara celor cinci județe fără cluburi de primă ligă, puține opțiuni pentru locuitori mai sunt în Argeș și Bacău (0,16).

CELE MAI „ZGÂRCITE” JUDEȚE

Am introdus în calcul și PIB-ul județelor. Poate e un pic mai greu de interpretat, s-ar putea să existe o formulă mai bună, dar mie îmi rezultă că județul Argeș e cel mai „zgârcit” – deși are un PIB decent are un singur club de primă ligă (la peste 7.000 de euro / cap de locuitor). Hunedoara, Giurgiu, Vâlcea și Bistrița trec și ele de 5.000 de euro / cap de locuitor pentru fiecare club de prima ligă.

La polul opus, au multe cluburi, deci cheltuie mult, deși nu neapărat și produc mult, Cluj, București, Galați și Maramureș. Liniile reprezintă „porția” din PIB-ul județului echivalentă fiecărui club de primă ligă.

graficpib

asd

6 comentarii la „HARTA SPORTURILOR DE ECHIPĂ: Județele în care NU EXISTĂ cluburi de primă ligă și locurile unde sunt cele mai multe”

  1. office@sportextrapress.ro'

    E foarte interesanta analiza. Merita dezbatute si alte aspecte, eventual trase niste concluzii si cautate solutii. Poate incercam in viitor o actiune comuna, in dorinta de a transforma asemenea idei in studii despre fenomenul sportiv.

  2. andrei_rdt@yahoo.com'

    ca o completare …in Mh nu exista NICIO echipa indiferent de sport in primele 3 ligi , nu doar in liga 1 🙂 si este un judet care a dat ceva fotbalisti buni echipei nationale, atleti ,campioni la tenis de masa etc 🙂 si un oras ca Drobeta care are un stadion de 28.000 de locuri aproape nou , o sala polivalenta de aproape 3000 aproape noua 🙂 si inca un proiect ( care e aproape aprobat ) pt refacerea unui stadion de 15.000 de locuri tot in Drobeta . Mai spuneti ceva …

  3. bucurblog2009@gmail.com'

    De cand toate scandalurile astea multi investitori sau ferit sa mai investeasca in sport sau o fac mai putin, nasol… de aici se vede clar si harta cu judetele care nu au dleoc echipe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.