HARTĂ Al doilea cel mai mare oraș din fiecare județ

UPDATE: Cu scuzele de rigoare pentru cei riguroși care au citit deja postarea, am refăcut textul și imaginile cu datele finale ale recensământului. În majoritatea, ideea rămâne aceeași, dar numărul locuitorilor este mai mare (am actualizat), iar două schimbări sunt relativ importante: în județul Brașov, Săcele este al doilea oraș, nu Făgăraș (30.798 vs 30.714), iar în Vaslui, Bârlad este primul oraș în dauna Vasluiului (55.837 locuitori vs 55.407). Vaslui este altfel singurul județ unde nu reședința este și cel mai mare oraș!

Din seria hărți și infografice de succes pe acest blog, în ziua mea liberă m-a năpădit o curiozitate: care e al doilea oraș ca populație din fiecare județ? Inspirat și de faptul că medalia de argint e cea mai dureroasă și, poate, nedreptățită în sport, fiind în umbra locului 1. Și de grafice oarecum similare pe care le-am văzut pe facebook.

Cu ajutorul recensământului din 2011, via Institutul Național de Statistică, a rezultat harta de mai jos. Sunt 31 de municipii și 10 orașe. Culoarea județului reprezintă procentul numărului de locuitori din al doilea oraș față de primul oraș: cu cât e verdele mai închis cu atât procentul e mai mare, deci diferența dintre primele două orașe mai mic, și invers (vezi ultimul grafic).

counties of romania on the map and flag of romania against white background, abstract vector art illustration

Pupulația „orașelor secunde” e între 9.000 și 60.000 de locuitori. Cea mai mare „bătaie” pentru locul al doilea e în județul Dolj, unde trei localități sunt despărțite de doar câteva familii: Băilești (17.437), Calafat (17.336), Filiași (16.900)! Chiar mai strânsă e bătaia în Mehedinți, unde Orșova are doar 65 de locuitori mai puțin decât Strehaia. Culmea, Orșova e municipiu, Strehaia, oraș.

g1

În schimb, cea mai echilibrată luptă pentru primul loc e în Hunedoara. Deva are doar aproximativ 600 de locuitori în plus față de Huneodara, care totuși dă numele județului!

Ca procent din populația primului oraș al județului, locul secund are între 6% și 99%. Populația municipiilor reședință de județ este între 38.966 (Miercurea Ciuc / Harghita) și 324.576 (Cluj), media fiind 128.000, față de 28.000 de locuitori, media orașelor de pe locul al doilea, reprezintând aproximativ 22%.

g2

20 de comentarii la „HARTĂ Al doilea cel mai mare oraș din fiecare județ”

 1. catalincd@gmail.com'

  Bolintinu e un sat cu nişte blocuri, iar Babadagul are 8.000 de locuitori. Asta arată cât de gravă e situaţia în judeţele respective (multe dintre oraşele mari se chinui să supravieţuiască. cât despre orăşele… dezastru)

 2. Iqune@yahoo.com'

  Barladul e mai mare decât Vasluiul ca suprafață cât și ca număr de locuitori. Chiar dacă pe recensământ Vasluiul apare ca având mai mulți locuitori..
  Cred ca merita mai mult ca Barladul sa fie reședință de județ, pentru ca îi cam da clasa Vasluiului.

  1. rusoctonul@gmail.com'

   Prietene Barladul este mai mare ca Vasluiul pentru ca el insusi a fost capitala de judet in interbelic,fostul judet Tutova,din cauza comunistilor care au facut reorganizarea administrativa am ajuns aici.Asa ca avem judetul Giurgiu fostul judet Vlasca aproape fara nici un oras in afara de Bolintin si Mihailesti,cand mai trebuia sa fie aici si Videle,Draganesti Vlasca din Teleorman

 3. offsaid@yahoo.com'

  Esti barladean dar sa stii ca tot asa de bine ar fi si resedinta judetului Tutova. Dar pacat in curand Ciolos le desfiinteaza si o sa fie regiuni……atinci sa vezi birocratie…

 4. adigod@37.com'

  resedinta judetului Vaslui este la Vaslui, deci nu inteleg care e faza, de ce apare Vaslui-ul pe harta..
  deasemenea, de ce nu ati colorat mai verde municipiul Turda ??
  municipiul Sacele de langa Brasov nu ar trebui luat in considerare; ar fi trebuit sa luati Fagarasul! Asta pentru ca Sacele este lipit de Brasov (in perioada interbelica era parte integranta din Brasov)…

  1. lucianlipovan@gmail.com'

   Zic sa citești textul și înțelegi. Nu e greu. Vasluiul e al doilea oraș al județului, de aia e pe harta, nu contează ca e reședința. Iar Săcele o fi lipit dar e entitate separata. Iar verdele reprezinta altceva, asa cum scrie în text. Clar acum?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.