Written by 2:20 pm Sport • 24 Comments

FRF a picat examenul la matematică. “Bogdan Stancu a marcat 9,5 goluri” UPDATE: FRF a remediat erorile

UPDATE: FRF a corectat problemele. Ambele, pentru că, da, ambele erau greșite! 😉 Deci de acum rămâne doar o inițiativă foarte bună, de apreciat! 

FRF a lansat astăzi o campanie prin care fotbalul susține educația. Chiar mă pregăteam să scriu și eu în sfârșit ceva de bine de noua Federație – pentru că e o idee interesantă – când, tipicar cum sunt, am citit până la capăt comunicatul.

Într-un program menit să “combată abandonul școlar”, FRF va lansa un “manual auxiliar de matematică”. În cadrul aceluiași program, jucătorii au purtat echipamente cu formule matematice în locul numerelor de pe tricou. Noroc că n-au fost puși cei de la FRF să le și rezolve, aș zice acum și veți vedea imediat de ce.

“Copiii vor învăța noțiunile de bază ale fotbalului și vor avea o oportunitate în premieră în țara noastră – aceea de a descoperi matematica printr-un mod de abordare atractiv”, spune președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Dar de ce să descopere matematica doar copiii, de ce nu și angajații FRF? De exemplu cei care au scris știrea pe site!

Pentru că ei au zis să ne facă să înțelegem ideea și au formulat următoarele probleme ca model pentru cele care se vor regăsi în noul manual de clasa a IV-a (încă le găsiți în coada știrii de pe frf.ro):

problema

Am pus-o foto pentru momentul în care o vor corecta. Deci, să rezolvăm problema. “1. Bogdan Stancu și Florin Andone au înscris 28 de goluri în acest sezon. Andone a marcat cu 9 de goluri mai multe ca Stancu. Câte goluri a înscris Andone? Dar Stancu?” Trecem peste “9 de goluri”, se mai întâmplă. Rămășițele mele din clasa a patra spun așa:

Presupunem că Stancu a marcat X goluri. Rezultă ecuația X + X + 9 = 28, unde “X+9” este numărul goluri marcate de Florin Andone. Deci 2X+9 = 28. Adică 2X = 19. Adică X = 9,5. Pe ferefește, concluzia e că Bogdan Stancu a marcat 9,5 goluri, iar Florin Andone cu 9 mai mult, adică 18,5. Fabulos!

Dacă matematica ne-a devenit străină (cazul unora de la FRF), putem să o luăm și băbește să vedem că problema e greșită. Putem presupune că Stancu a marcat 9 goluri, deci Andone 18, rezultă 27, nu e bine. Să zicem că Stancu a marcat 10, deci Andone 19, total 29. Al dracului situație, 28 nu ies nicicum 🙂

Caraghiosul continuă. FRF a greșit și a doua problemă enunțată!

problema2

Hai să o rezolvăm. Zicem că Raț a alergat X kilometri, deci Torje a alergat X+9, iar Keșeru X+4. Avem X+X+4+X+9 = 50. Deci 3X + 13 = 50. Adică 3X = 37. Cât e X? 12,33333, mai exat perioadă 3, adică mult peste clasa a IV-a! Situația e atât de fascinantă că FRF a reușit să facă și o problemă care putea fi acceptată cu virgulă (spre deosebire de goluri, puteam avea 9,5 km de exemplu) să fie de nerezolvat! 

UPDATE: Există o serie de comentatori care se încurcă puțin în calcul. Deci, reiau, reperul e Raț și avem așa: Raț + Raț+9 (Torje) + Torje-5 (adică Raț + 9 – 5, adică Raț + 4, ăsta e Keșeru) = 50. Adică Raț = 37 / 3, adică imposibil! (vezi mai jos si grafic)

Abia la a treia problemă enunțată, FRF a reușit să nu mai greșească, dar asta e atât de banală că era imposibil de greșit.

problema3

Fabulos sau cum? 🙂 Propun și eu o problemă. “Noul FRF a lansat 472 de proiecte. Câte dintre ele au fost impecabile?” Hai, că e simplu 🙂

UPDATE: Poate aşa mă credeţi că şi a doua problemă e greşită:

rezolvare

Visited 8 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , Last modified: martie 27, 2016
Close Search Window
Close