Written by 4:15 pm Sport • 2 Comments

Finala se joacă etapa asta. Pariezi pe câștigătoare?

Avancronică etapa a șaptea din playoff și playout Liga I

Este etapa care ar putea decide campioana. Culmea, sezonul trecut cu un sistem considerat de unii neatractiv, campioana s-a decis în ultima etapă. Acum, am putea să o știm practic de acum, iar teoretic cu vreo două etape înainte de final. În fine, despre nerealizările noului sistem competițional voi mai scrie, pentru că sunt. Chiar dacă poate impresiona succesiunea meciurilor tari, e de fapt o iluzie. Am mai spus-o, seamănă cu luptele ilegale de câini sau cocoși, în care, dacă animalele nu se omoară suficient de rapid, publicul strânge rândurile pentru a le apropia forțat. Cam așa se sfâșie fotbaliștii la noi, total artificial, asemănător și cu Formula 1 de azi, din care nu mai înțelegi nimic după ce s-au introdus tot felul de reguli doar-doar or fi mai multe depășiri.

În fine, discuția mai pe larg, la finalul sezonului. Să constatăm acum că în playoff avem un singur meci cu adevărat cu miză, iar în playout și dacă sunt cu miză, deși nu prea sunt nici acolo, nu prea interesează pe nimeni. Numărul de meciuri a crescut și acum dăm din colț în colț că sunt prea multe și am muta câteva prin 2027, ca să aibă loc și naționala de ele.

Dincolo de finala pentru titlu, lupta pentru evitarea retrogradării a rămas singurul punct de interes real din acest sezon așa-zis relansat. Dar și câte meciuri cu Chiajna și Voluntari poate vedea un om normal la cap într-un an?

Vă reamintesc că am adăugat și rubrica În ce formă sunt. E vorba de ultimele 5 meciuri oficiale în toate competițiile (interne): V – Victorie, E – Egal, I – Infrângere. Vă recomand și avancronica de pe LPF.ro.

Meciurile din Playoff

Astra – Steaua

Când și unde-l vezi. Sâmbătă, de la 20:30, pe stadionul din Giurgiu.

Cote. 3,35 pe victoria Astrei; 3,25 la egal; 2,25 la victoria Stelei.

În ce formă sunt. Astra: IVEVV / Steaua: VEVVV

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. E al șaselea meci al sezonului între ele. În campionat au fost două victorii ale Astrei (2-0 acasă, 1-0 în deplasare). În turul playoff-ului a câștigat Steaua (2-0), la fel și în Cupa Ligii (1-0 acasă, 2-0 în deplasare). 

Despre ce e vorba. E finala. Cred că 90% aici se decide titlul. Chair 99% dacă bate Astra. Vreo 95% la egal. Victoria Stelei mai păstrează ceva suspans, dar n-o văd împiedicându-se apoi dacă va câștiga la Giurgiu. Astra a pierdut doar două meciuri acasă sezonul acesta, dar și Steaua stă bine în deplasare de la venirea lui Reghecampf (doar o înfrângere, din cele cinci în total). Astra pare într-o oarecare scădere de formă și forță în 2016, pare că mai face puncte și din inerție, din entuziasmul generat probabil de Șumudică. În același timp, Steaua e clar pe plus în 2016. Cu ajutorul Ligii a înjumătățit distanța la finalul sezonului regulat, apoi a recuperat singură, cu sau fără mijloace exterioare contează mai puțin acum. Chiar dacă jocul nu e grozav, Steaua stă bine în teren. Cheia ar putea fi jocul lui Chipciu, pentru că Hamroun, Stanciu și chiar Popa sunt în formă anul ăsta. Lipsa unui vârf autentic ar putea s-o coste însă titlul pe Steaua. Marica nu cred că e o soluție mai mult de ultimele 30 de minute. De partea cealaltă, dacă se apără bine, iar Alibec are chef de fotbal, e pericol mare pentru Steaua. Nu vă luați după meciul din Cupa Ligii, din păcate fix pe cele mai bune echipe de la noi semifinala aceea le-a interesat cel mai puțin.

De urmărit în mod special. Cine râde la urmă. Nu poate fi alt punct de interes într-un asemenea meci. Asta dacă nu cumva îți plac circoteca Șumudică și/sau aroganțele Reghe – Meme.

[socialpoll id=”2351361″]

Concluzia. Văd meciul mai echilibrat decât o arată scorul și, cu riscul de a-mi pune steliștii în cap (nu e prima oară), mi-e greu să mi-o imaginez pe Astra pierzând.

Dinamo – ASA

Când și unde-l vezi. Duminică, de la 20:30, pe Arena Națională.

Cote. 1,82 pe Dinamo; 3,50 la egal; 4,50 pe victorie ASA.

În ce formă sunt. Dinamo: EEVIE / ASA: EIEIE

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. În sezonul regulat, Dinamo a câștigat acasă (2-1). La Târgu Mureș a fost 0-0, scor înregistrat apoi și în turul playoff-ului.

Despre ce e vorba. Încă un meci fără miză în campionatul despre care ni s-a spus că va crește miza. Două echipe care sunt pe loc de cupe europene, dar n-au voie să-l primească. Una care abia a ieșit din insolvență, alta care abia a intrat și de care fug jucătorii ca suporterii de pe stadioanele noastre. În fine, cumva din situația asta Dinamo iese pe plus totuși, chiar dacă în turul playoff-ului chiar ASA a cam trezit-o pe Dinamo din visul exagerat la titlu cu un egal nesperat. Atunci am zis că ASA poate scoate un egal, acum nu cred.

De urmărit în mod special. Dacă Dinamo se menajează pentru singurul obiectiv rămas, Cupa României, miercuri având returul semifinalei cu Steaua.

[socialpoll id=”2351362″]

Concluzia. ASA alternează de mai bine de o lună o înfrângere cu un egal. Ar urma o înfrângere.

Viitorul – Pandurii

Când și unde-l vezi. Luni, de la 20:30, pe stadionul din Ovidiu.

Cote. 2,50 pe victorie Viitorul; 3,10 la egal; 2,90 la victorie Pandurii.

În ce formă sunt. Viitorul: IIEIE / Pandurii: EEIEE

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. Pandurii a obținut victorii în sezonul regulat (1-0 acasă, 3-1 în deplasare) și un egal în turul playoff-ului (1-1).

Despre ce e vorba. Alt meci cu o miză pe care o vede doar Gigo Iorgulescu și câțiva colegi de la LPF. Ambele echipe n-au mai câștigat de mai bine de o lună, Viitorul neavând nici măcar o victorie în playoff. Cu o lipsă de sportivitate chiar aș zice, Hagi a abandonat lupta și a decapitat lotul în timpul competiției, lucru care probabil nu s-ar fi întâmplat dacă era posibil să cadă și mai jos de locul al șaselea. Pandurii n-a abandonat lupta, dar pur și simplu nu i-a mai făcut față. Joacă însă acum la o echipă care n-a mai câștigat acasă cam de când juca Hagi. Eh, nici chiar așa, dar cam de când speram să vină ninsoarea, nu vremea de plajă, adică din noiembrie. Iar Pandurii, care oricum joacă doar în deplasare, se simte bine pe terenuri străine.

De urmărit în mod special. Când bagă Hagi un jucător de școală primară în teren.

[socialpoll id=”2351363″]

Concluzia. Pandurii nu pierde meciul decât dacă nu prea mai are chef să-l câștige.

Meciurile din Playout

Petrolul – CSU Craiova

Când și unde-l vezi. Vineri, de la 20:30, pe stadionul din Ploiești.

Cote. 3,80 pe victorie Petrolul; 3,25 la egal; 2,05 pe victorie Craiova.

În ce formă sunt. Petrolul: EIVEI / Craiova: EIVVI

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. Craiova le-a câștigat pe ambele: 2-0 acasă, 1-0 la Ploiești.

Despre ce e vorba. Craiova gâfâie pentru locul de cupe europene, bonus absurd oferit de playout. N-aș zice că-l merită, CSMS Iași pare mai îndreptățită până acum la el, iar meciul de la Ploiești va arăta cât de serioasă e Craiova în lupta pentru Europa. Pe de altă parte, Petrolul ar trebui să fie mai îndârjită de răni ca oricând – altfel, în ritmul de până acum, în cel mult trei etape e și matematic retrogradată, dacă nu și desființată, ceea ce ar fi foarte trist.

De urmărit în mod special. Câți suporteri adevărați are Petrolul, că la nevoie se văd ei, nu doar la finale pe Național Arena.

[socialpoll id=”2351364″]

Concluzia. Vorba lui Astafei, Petrolul o să mai spere și după ce nu vor mai fi șanse matematice.

CFR Cluj – FC Botoșani

Când și unde-l vezi. Sâmbătă, de la ora 18:00, pe stadionul Constantin Rădulescu din Cluj.

Cote. 1,95 pe victorie CFR; 3,35 la egal; 4,00 pe victorie Botoșani.

În ce formă sunt. CFR: EVIEE / Botoșani: EVIIE

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. Botoșani a câștigat acasă cu 2-1, dar a pierdut în deplasare cu 3-1.

Despre ce e vorba. Poate vă vine să râdeți, dar cred că Liga I ar fi mai săracă fără un club ca FC Botoșani, care trăiește din forțele lui, nu cu ajutoare de la primari. E adevărat că și CFR e de mulți ani în postura asta, dar intrarea în insolvență i-a mai distrus din mit. Un meci cu două echipe nici prea liniștite, nici prea stresate. Dacă are cineva vreun pont pentru partida asta, să mi-l dea și mie. Până și forma din ultimele cinci meciuri e aproape identică. CFR nu prea pierde acasă, iar Botoșani bate în deplasare cam cu regularitatea cu care trece un Intercity prin Vințu de Sus. Sau de Jos. Habar n-am cât de des se întâmplă asta, dar Botoșani a câștigat o singură dată în ultimele 18 deplasări din campionat. E adevărat, atunci au bătut Pandurii.

De urmărit în mod special. Cât de bun antrenor e Grozavu, revenit la Botoșani, pentru care care era un antrenor extrem de prost acum câteva luni când a fost dat afară, după ce fusese un antrenor grozav până atunci. If you know what I mean…

[socialpoll id=”2351365″]

Concluzia. Cred că CFR nu pierde meciul decât dacă Grozavu a produs celebrul șoc în vestiar. Dar dacă l-a produs mi-e teamă pentru integritatea jucătorilor… Cea fizică zic.

FC Voluntari – Chiajna

Când și unde-l vezi. Duminică, de la ora 18:00, pe stadionul Dinamo din București.

Cote. 1,95 pe Voluntari; 3,25 la egal; 3,90 la victorie Chiajna.

În ce formă sunt. Voluntari: IVVIV / Chiajna: EEIEV

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. Egal în tur (1-1), victorie Voluntari la Chiajna în retur (2-1).

Despre ce e vorba. Dacă mi-ar fi zis cineva că voi ajunge cândva să dau pronostic pe derby-ul Ilfovului și-ar fi zis că e nebun. Deci nu dau nici acum, deși în mod normal bate Voluntariul. Mărturisc că am intenționat chiar să merg la meci, în zi liberă!, mai ales că se anunța inaugurarea celebrei arene Anghel Iordănescu din localitate. Din păcate, derby-ul Ilfovului e prigonit tot în afara județului, unde nu poate beneficia de suportul total al fanilor locali, adică la București.

De urmărit în mod special. Absolut totul. Sau nimic. După preferințe.

[socialpoll id=”2351366″]

Concluzia. Chiajna vine după o calificare istorică în finala Cupei Ligii. Istorică nu doar pentru ea, ci pentru tot județul (n.a. – Ilfov). Asta dacă nu considerăm și Steaua, care stă mai mult la Domnești, din același județ. Voluntari vine după o înfrângere la Timișoara. N-aș exclude cel puțin un egal scos de oaspeți.

CSMS Iași – ACS Poli

Când și unde-l vezi. Luni, de la 18:00, pe stadionul din Iași.

Cote. 2,30 pe victorie Botoșani; 2,90 la egal; 3,15 pe victorie Iași.

În ce formă sunt. Iasi: EVEIV / Timișoara: VIIIE

Ce au făcut în meciurile directe din acest sezon. Două egaluri: 2-2 la Timișoara, 1-1 la Iași.

Despre ce e vorba. În sfârșit încă un meci cu miză pe bune pentru ambele echipe. Gazdele trag serios la Europa, Timișoara trebuie să câștige ca să spere serios la evitarea retrogradării și abia ce și-a adus aminte cam cum se câștigă un meci, adică marcând mai mult decât adversarul. E adevărat, mai e timp, dar trece repede, vă spun eu, dacă n-ați constatat deja singuri. Pentru Timișoara ar fi prima victorie a sezonului în deplasare. La Iași, gazdele n-au bătut decât rivala pentru Europa, Craiova, în 2016.

De urmărit în mod special. Cât mai trece până când la Iași se vor da bani spectatorilor ca să vină la meci. Probabil în campania electorală efectivă, măcar o găleată, o plasă ceva. Momentan tichetele sunt gratuite.

[socialpoll id=”2351367″]

Concluzia. Dacă apărarea nu se mai comportă la fel de catastrofal, n-aș exclude măcar încă un egal al bănățenilor.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , Last modified: aprilie 16, 2016
Close Search Window
Close