Written by 4:22 pm Sport • 2 Comments

Cum se schimbă formatul UEFA Youth League

Nu știu dacă a scris pe la noi cineva despre noul format UEFA Youth League. Am căutat de curiozitate eu și, ca să nu vă mai chinuiți și voi, dacă sunteți interesați, rezum cele mai importante idei. Schimbările sunt semnificative.

UEFA Youth League 2015/16 se adresează jucătorilor născuți pe sau după 1 ianuarie 1997! Există o singură excepție de la această regulă: pot fi trei jucători născuți cu un maximum un an mai devreme (pe sau după 1 ianuarie 1996) dacă au jucat la clubul respectiv în ultimii doi ani fără întrerupere până la 14 septembrie 2015.

Schimbarea majoră de format presupune că nu mai participă doar echipele de juniori ale cluburilor din Champions League, ci și campioanele de juniori din 32 de țări, deci 64 de echipe în total. Competiția începe cu două trasee separate: unul pentru echipele de juniori ale cluburilor din Champions League, ca și până acum (32 de echipe), și încă un traseu, pentru campioanele de juniori din primele 32 de țări în clasamentul UEFA (alte 32 de echipe).

De la noi, participă Steaua pe traseul Champions League, respectiv Viitorul pe traseul campioanelor de juniori, în calitate de campioană la Juniori A în România.

Traseul Champions League se joacă tot pe formatul Champions League, cu echipele împărțite în aceleași opt grupe de câte patru și având șase meciuri/etape. Primele clasate se califică direct în faza a doua (optimi), locul al doilea merge la playoff.

Traseul Campioanelor de Juniori are două runde, tur-retur. Astfel din 32 de echipe rămân inițial 16, apoi 8, care se califică la playoff-ul pentru faza a doua. În principiu, meciurile se joacă atunci când în Champions League sunt etapele 2 și 3 (runda 1), respectiv 4 și 5 (runda 2).

În faza a doua, meciurile nu se mai joacă tur-retur, ci într-o singură manșă!

Playoff-ul reunește cele 8 echipe de pe locul al doilea din traseul Champions League, respectiv cele 8 echipe rămase din traseul campioanelor de juniori. Cele 16 sunt împerecheate, iar echipele campioane de juniori vor fi gazde ale meciului! În plus, echipe din aceeași țară nu pot juca între ele.

Optimile se trag la sorți cu câștigătoarele grupelor de pe traseul Champions League, respectiv cele opt echipe din playoff. Echipa extrasă prima va organiza meciul pe teren propriu! Regula gazdei se aplică și pentru sferturi.

Semifinalele și finala se joacă pe teren neutru, stabilit de UEFA.

Formatul e probabil mai ușor de înțeles grafic

youth

Alte reguli interesante

  • Se joacă reprize normale, de 45 de minute. În caz de egalitate, la meciurile într-o singură manșă, se trece direct la executarea loviturilor de departajare, fără prelungiri
  • Pentru meciurile din secțiunea Champions League, stadionul unde se joacă Youth League trebuie să fie la cel mult 45 de minute cu autocarul de cel unde se joacă meciul de Champions League. În plus, hotelul trebuie să fie la cel mult 30 de minute cu autocarul.
  • Ora meciului e aleasă de clubul gazdă dacă jocul nu e televizat. Dacă e televizat, intervine UEFA
  • Dacă un jucător a evoluat în cel puțin trei meciuri în grupele Champions League sau Europa League, nu mai are voie în Youth League, chiar dacă îndeplinește criteriul de vârstă
  • Lista pentru UEFA Youth League include maximum 40 de jucători. Cu o zi înaintea meciurilor se comunică o listă de 20 de jucători. Dintre aceștia, cel puțin 12 trebuie să aibă continuitate – în ultimii doi ani până la 14 septembrie 2015 să fi fost legitimat la club fără întrerupere! Nu sunt sigur că Steaua are destui astfel de jucători…

Foarte interesant, UEFA suportă costurile de transport și cazare ale echipei oaspete! Există o limită suportată de UEFA și decontată la finalul competiției.

Regulamentul complet e aici (PDF).

Cam asta ar fi. Cum vi se pare?

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: iunie 18, 2015
Close Search Window
Close