Written by 6:22 pm Media, Sport • 3 Comments

Cum se împart drepturile TV de sport în România între „cabliști”

Față de acum un an, piața drepturilor TV de sport din România s-a schimbat destul de semnificativ. Și, cum primesc adesea întrebări de genul „Cine transmite X” și „La ce cablu e mai bină să mă abonez”, am decis să actualizez și să detaliez situația la zi.

Mai întâi, graficul cu împărțirea pe „cabliști” a drepturilor TV de sport. Nu sunt toate drepturile trecute, dar sunt cele mai importante, alte câteva sunt amintite la explicațiile de mai jos. De asemenea, pentru detalii de prețuri, calitate, HD/SD – căutați pe site-urile lor, nu sunt agent de vânzări pentru nimeni.

Click pe imagine pentru a o mări

Click pe imagine pentru a o mări

Explicații

 • Liga I e singura competiție ca se vede integral pe toți cabliștii, prin canalele Look TV și Look Plus, respectiv opțiunea 1 și pe Antena 1, în timp ce pe Telekom se vede și pe DolceSport, iar pe Digi se vede și pe DigiSport
 • Partea disponibilă din Champions League și Europa League pe toate rețelele este pachetul free-to-air achiziționat de ProTV și transmis pe ProTV și sport.ro. Concret, e vorba de opțiunea 1 în ziua de marți (UCL) și joi (UEL), rezumatele tuturor zilelor, plus eventualele meciuri ale echipelor românești și miercurea (anul acesta nu e cazul, Steaua a ratat calificarea), semifinalele, finala și Supercupa Europei. Dolce deține integral meciurile din UCL și UEL, urmând a transmite până la patru partide simultan.
 • Partea comună pe toate rețelele din Euro 2016 este pachetul free-to-air neachiziționat încă, pentru care prima opțiune o are TVR, dar care n-are banii, iar ProTV și Antena 1 încearcă să-l obțină.
 • Bundesliga și Premier League se împart între Eurosport (disponibil pe toate rețelele) și DolceSport, care are câteva opțiuni în exclusivitate. Din ce știu, Dolce are în cazul Premier League opțiunile 2 și 4.
 • Turneele de tenis au o împărțire mai complicată, dincolo de feminim masculin, pe categorii de turnee (500 / 1000 series), iar turneele de Mare Șlem sunt separate (Wimbledon a fost anul acesta pe Digisport, celelalte pe Eurosport)
 • Eurosport mai deține multe drepturi, cum ar fi campionatul Poloniei, MLS, tururile cicliste majore, turneele de snooker, diverse campionate mondiale și europene. În plus, Eurosport deține și Jocurile Olimpice începând din 2018 integral, dar, asemenea Euro 2016, e obligată să cedeze un pachet important unui canal free-to-air.
 • meciurile naționalei de fotbal (în afara Euro 2016) se văd în direct pe TVR, iar Digi are drepturi pentru celelalte meciuri din grupe în direct, iar pentru cele ale României în reluare.
 • campionatul Spaniei a rămas singurul de fotbal deținut în comun de Digi și Telekom, alături de Liga Campionilor la handbal.

Drepturi neacordate la ora actuală

 • Cupa României (inclusiv Supercupa) nu are difuzor stabilit la ora asta
 • Liga a doua nu are difuzor stabilit la ora asta. Cluburile dețin individual drepturile, au încercat o vânzare la comun, dar deocamdată n-a ieșit nimic.
 • Așa cum am spus mai sus, pachetul free-to-air de la Euro 2016, care include și eventualele meciuri ale României, plus meciurile din fazele finale.

Exclusivități

 • DIGI: Serie A, Ligue 1, campionatele Belgiei, Portugaliei, Braziliei, Copa Libertadores, MotoGP, campionate interne de handbal, baschet, volei, diverse turnee de tenis, Euroliga de baschet
 • Telekom: UCL, UEL, Premier League, Bundesliga, Euro 2016 (toate parțial, vezi mai sus), Formula 1, Six Nations Rugby, NBA, Campionatul Ucrainei, diverse turnee de tenis
 • UPC nu mai deține exclusiv niciun canal care să aibă drepturi TV de sport. Nici Orange TV.
Visited 16 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: august 24, 2015
Close Search Window
Close