Written by 4:02 pm Sport

Cine de la FRF plătește pentru distrugerea unei echipe? Cazul depunctării echipei Poli Timișoara, „rezolvat” din pix

N-o să găsiți asta pe site-ul FRF care, dincolo de designul mai frumos și facilitarea unei comunicări decente cu presa, este doar o trompetă a mărețelor realizări ale conducerii, culminând cu spectaculosul plan cincinal în patru ani. N-o să găsiți măcar un indiciu despre ceva care nu funcționează. Sau vreo măsură concretă despre ceva care n-a funcționat în ultima vreme și aparține actualei conduceri. Singurele nereușite aparțin conducerii precedente – iar aici nu eroare totală, conducerea precedentă a fost o rușine, mai trebuie să treacă un deceniu până actuala să o egaleze. Dar, în ritmul actual, are toate șansele să o egaleze. Chiar dacă încă e departe, face pași mici, dar mulți.

Hai să trec la subiect. Știți prea bine, ACS Poli Timișoara a început sezonul de Liga I – cum l-a început e altă poveste – cu 14 puncte penalizare: 6 pentru datorii la jucători, 8 pentru neîndeplinirea baremului. Conducătorii clubului contestă a doua penalizare. Nu au nicio șansă, am mai spus-o, dar nu despre asta e vorba acum. Nu au nicio șansă pentru că regulamentul a fost foarte clar în sezonul trecut: există un barem, iar neîndeplinirea lui duce la penalizare indiferent de liga în care evoluează echipa apoi. Nimic mai clar. Povestea însă continuă.

Dintr-un motiv nepublicat, FRF a decis într-un Comitet de Urgență renunțarea la barem. Nu există o explicație scrisă, dar putem lesne deduce că a fost considerat o eroare, de vreme ce a fost eliminat după doar un sezon cu playoff/playout. Mai direct spus, o tâmpenie. Adică era la mintea cocoșului că se cer prea multe puncte pentru un playout care are puține meciuri și toate sunt meciuri directe, între echipe care dacă nu bat retrogradează. Nu avea niciun sens să crezi că echipa care pică la un moment dat nu mai are interes să joace – tocmai ăsta e avantajul playout-ului, că menține suspansul și șansele de salvare până la final. Deci, dacă nu faci punctele e doar pentru că nu poți, nu că nu vrei. În acest context, sens ar fi avut introducerea baremului de fapt în playoff, unde anumite echipe chiar nu mai au niciun obiectiv și pot juca la mișto – cum au și făcut o vreme ASA și Viitorul abandonând lupta pentru că aveau garantat locul în clasament și chiar prezența în Europa. Dar acolo n-a fost barem.

Ok, am explicat tâmpenia, mergem mai departe. Poli n-are șanse să scape de depunctare, zic eu, pentru că, prost sau foarte prost, rămâne de văzut, regulamentul a existat. Mai mult, gafa bănățenilor e mai mare că habar n-aveau despre existența acestei reguli, deși ea era atunci trecută clar în ROAF.

Totuși, ar trebui să mai existe cel puțin un comunicat al FRF după radierea acestui articol de regulament care, între timp, cel mai probabil a distrus o echipă. Cine plătește și cum pentru această gafă uriașă? Pur și simplu scoatem eroarea, ceea ce s-a întâmplat deja, dar mergem mai departe ca și când n-a fost nimic în neregulă? Suntem în continuare așa de performanți chiar și după ce am distrus o echipă? Gata, am tăiat cu linie roșie, ne-am pupat și eventual ne-am dat și o primă sau cum?

s1

Situația e atât de penibilă încât modificarea nu a fost efectuată în ROAF (Regulamentul de Organizarea a Activității Fotbalistice), „biblia” fotbalului nostru, nici în ziua de astăzi. Regulamentul publicat încă e ediția „ianuarie 2016”, cu baremul în vigoare. Îmi și închipui ce chinuri organizatorice sunt să modifici un PDF…

Adică, ok, ați greșit, ați recunoscut greșeala, dar ați măcelărit o echipă între timp cu greșeala asta, anunțăm și o măsură ceva?

E doar primul exemplu, zilele viitoare vin cu cel puțin încă unul. Până atunci vă las cu realizarea a două departamente ale FRF. De data asta măcar sunt clari „vinovații”. Naționala de fotbal feminin în promovează pe Costi Ioniță. Atât. Da, de două departamente, Comunicare și Dezvoltare, a fost nevoie pentru această realizare care probabil face parte din programul „FRF susține educația”, muzicală în acest caz.

Sursa foto mare: Facebook ACS Poli Timișoara

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: septembrie 21, 2016
Close Search Window
Close