Written by 1:39 pm Sport • 47 Comments

”Cetățean” la România – Ungaria: cum am trăit eu incidentele. Text nerecomandat ”ultrașilor”

CETĂȚEÁN, -Ă, cetățeni, -e, s. m. și f. Persoană aparținând unui stat, care se bucură de drepturi civile și politice și care are anumite obligații față de acel stat. ♦ (La vocativ) Termen oficial de adresare; cuvânt cu care ne adresăm unei persoane al cărei nume nu-l cunoaștem. – Cetate + suf. -ean.

CETĂȚEAN, conform Dicționarului Ultras

Captură de ecran din 2014.10.13 la 13.29.53

Povestea a început pentru mine săptămâna trecută. În emisiunea de miercurea trecută, de la sport.ro, am avut un dialog mai aprins cu Cristi Scutariu pe tema biletelor oferite la reducere galeriilor cluburilor. Am spus atunci – îmi pare rău că am avut dreptate! – că e o greșeală. Sigur, e impresionant acum să vedem fotografii cu capete sparte si mult sânge. Cei care le-au cauzat trebuie să plătească, dar cauzele nu sunt acolo… Am fost și la meci, la tribuna I, inelul trei, undeva central. N-am fost în mijlocul evenimentelor, dar le-am vazut mai bine ca la televizor sau pe site-uri. Cum ar zice unii, am fost ”cetățean”, un cuvânt care pe stadion are un sens negativ… E posibil să nu puteți accesa linkul precedent de pe facebook, din motive de ”privacy”, captura de mai sus e de acolo, răspunsul meu la o postare…

1. DE CE PRIMESC UNII BILETE MAI IEFTINE ȘI ÎN GRUP?

În primul rând este nedrept față de cei care își cumpără bilete la preț normal. 7.000 de oameni sunt privilegiați mai ceva ca pe vremea lui Mircea Sandu, cel care a inventat asta, pentru că – teoretic, nici nu e verificabil măcar! – fac parte dintr-o galerie! În realitate, multe bilete dintre acestea ajung la bișnițari. Celelalte ajung multe la oameni care ar trebui să fie de mult interziși pe stadion. Explicația pe care am primit-o e că ”ei susțin naționala, fac coregrafie, fără ei ar fi ca la teatru”. Trecând peste stupizenia comparației cu teatrul ca și când la teatru ar fi rău, afirmația nu se susține. Atmosfera n-a fost grozavă, naționala a fost încurajată puțin, cu tot cu galeriile pe stadion. Este evident că oamenii ăia au venit să se bată cu ungurii, nu să susțină naționala. Și, oricum, dacă la un meci cu Ungaria, sau la orice meci al naționalei, fanii trebuie plătiți ca să susțină naționala, prin reducerea la bilete și susținerea eventualei coregrafii, e jenant, penibil, cum vreți voi să-i spuneți. Cred că inclusiv în legile ultrașilor e jenant să-ți fie susținută activitatea financiar de către club/federație.

2. TATĂL ÎNJURĂ UNGURII COT LA COT CU COPILUL

A fost primul meu șoc la meci. Eram convins că se va striga împotriva ungurilor, chiar dacă e dincolo și de logică, nu doar de civilizație. De ce e dincolo de logică: greu de crezut că ungurii înțeleg ce li se strigă în românește, dar și dacă înțeleg e stupid să le strig celor care oricum au venit din Ungaria și vor pleca înapoi în Ungaria ”afară cu ungurii din țară”. Mă rog, amănunte… Că ține de civilizație e greu să-i conving pe unii. Mai ales după ce, în spatele meu, am văzut un parinte care striga cot la cot cu băiatul de 7-8 ani, mândru foc, ”afară cu ungurii din țară” la fiecare 5 minute. Generația de viitori așa-zis ultrași e asigurată, m-am convins. 

3. UNGURII, LA FEL DE NECIVILIZAȚI

Doar că au fost mai puțini. Când au strigat ”țiganii” am înțeles. Și ei au aruncat cu petarde și torțe spre români, așa cum și românii au aruncat spre ei. Și ei au vrut să atace lumea ieșind din sectorul rezervat lor, dar au fost opriți, Parcă nu la fel de violent ca românii. Și ei au huiduit imnul nostru, s-au întors cu spatele. Am aflat însă de la ultrașii noștri că sunt ”creme de a creme” în lumea ultras din Ungaria, și ne-ar fi făcut la o bătaie parte-n-parte! Cumva asta era prezentată ca o chestie pozitivă, iar eu eram numit ”cetățean” pentru că zic că sunt totuși ”creme de la creme” doar între golani poate și ar fi trebuit scoși de pe stadion.

4. SUSȚINEREA NAȚIONALEI, APROAPE INEXISTENTĂ

În afara imnului și a 3-4 alte momente naționala a fost puțin susținută. Fie s-a făcut liniște, fie au fost înjurați ungurii, fie au fost huiduite înjurăturile lor. Atât! Cu tot cu galeriile care, nu-i așa?, fac atmosfera pe stadion. Atmosfera a fost subțire pentru un asemenea meci și sub meciul de acum un an. Tensiunea a fost mare, dar atât… Meciul a fost urmărit chiar mai puțin de către cei care altfel susțin că înțeleg mult mai bine fenomenul decât ”cetățenii”.

5. CUM SE INTRĂ CU PETARDE PE STADION?

Au explodat ”bombe” aproape permanent. Ziariștii nu pot intra cu pixul uneori, tatăl meu a intrat cu greu cu o pernă pentru scaun, dar ultrașii intră cu petarde și torțe. Înțeleg că le introduc în lenjeria intimă și nu pot fi controlați. Deci pur și simplu nu avem o soluție la această problemă pentru că, desigur, să nu mai intre ultrașii cu ele, pentru că sunt ilegale, nu pare o soluție…

6. REACȚIE EXAGERATĂ A FORȚELOR DE ORDINE

Imaginile sunt elocvente. A fost vorba cel puțin de exces de zel din partea forțelor de ordine. S-a intrat în forță în peluză și, inclusiv la fața locului, când n-am văzut clar efectele, mi s-a părut exagerat. Lumea a fost împinsă forțat și rapid spre tribuna a doua aparent inexplicabil. N-am înțeles ce făcuseră oamenii ca să fie împinși ca animalele. Darmite să fie loviți de niște animale în halul ăla?! Pot înțelege că e greu să scoți un singur vinovat din sute de ultrași, dar s-a ajuns prea departe! Acum se promite că vinovații vor plăti, cel mai probabil nu se va întâmpla, iar lumea va uita.

7. VICTIME COLATERALE

Cu atât mai stupid e să distribui bilete galeriilor în mod organizat acolo unde ajung și oameni obișnuiți. E greu în cazul unei urgențe să fie diferențiați de forțele de ordine. E inevitabil să cadă victime și oameni absolut nevinovați, chiar dacă e nedrept. Pe de altă parte, plasarea fanilor dinamoviști lângă suporterii unguri are o explicație. La meciul precedent, au stat lângă steliști și s-au bătut între ei. Rău. Acum au fost separați. Cum, logic, există doar două peluze, inevitabill cineva trebuia să stea unde au fost puși și ungurii. Că poate era mai bine să nu stea chiar dinamoviștii acolo, nu știu…

8. NOUL IMN ȘI STROFA CARE A DISPĂRUT

Imnul naționalei a fost un fiasco. Nu neapărat melodia în sine, dar nu s-a înțeles mai nimic din ea. Sonorizarea a făcut-o de neînțeles. Ceva am remarcat totuși. Pe ascuns, FRF, deși a zis că nu e nicio problemă, că inclusiv UEFA a fost de acord, pur și simplu a scos versul controversat ”Pe ei, pe mama lor!”. Adică deși au spus că ”e frumos, nu e de rău, make love, not war”, l-au scos pe ascuns!

9. STEWARD-UL CARE A SĂRIT DIN TRIBUNĂ DE DISPERARE!

E mai la îndemână să vezi abuzurile forțelor de ordine. Și dă mai bine la PR-ul personal. Dar măcar nu ignora problemele din partea cealaltă! Am văzut cu ochii mei un steward luat la pumni în primul rând al peluzei de mai mulți ultrași. De disperare, rămas singur, steward-ul s-a aruncat în teren, de la câțiva metri, ca să scape! Greu să-mi găsiți o explicație pentru asta! Să plătească și cel care a dat cu pumnul dintre stewarzi, dar și cei care au dat dintre suporteri, zic, nu? S-au bătut și între ei, nu doar cu ungurii…

10. POPULISMUL FRF

Prima dată Burleanu a lăudat organizarea și asigurarea pazei. Apoi și-a cerut scuze pentru incidente. A promis măsuri, inclusiv schimbarea legii. A promis că va analiza contractul cu BGS, dar între timp a reziliat BGS contractul. A promis orice mai puțin că va analiza obiectiv problema, nu doar să-și asigure popularitatea în rândul fanilor, să asculte și partea cealaltă. Practic a dat deja verdictul: au greșit doar forțele de ordine, voi ultrașilor sunteți minunați, indiferent ce faceți, mai ales că v-am dat bilete la ofertă! Mai lipsea să spună că pe noi, ”cetățenii”, ne va interzice la următorul meci, ca să se bată ultrașii fără victime colaterale. Eventual să dea toate biletele galeriilor și gata!

11. SINGURUL MOMENT CU ADEVĂRAT EMOȚIONANT ȘI IMPRESIONANT…

… a fost momentul de ”standing ovation” pentru Sânmărtean. N-am văzut niciodată pe un stadion din România atât respect pentru prestația unui fotbalist. Cred că au fost minute în care Sânmărtean a fost aplaudat în picioare de tot stadionul. Chiar și de ”ultrași”, nu doar de ”cetățeni”… Mai un pic și-l aplaudau și ungurii! O palmă grea de tot pentru cei care l-au ignorat atâta vreme. Pentru mine, ăsta e un stadion frumos!

În final, în calitate de cetățean, spun doar atât: am rămas cu un gust amar după un meci de la care mă așteptam să mă bucure. Data viitoare când mă bate gândul să fiu spectatorul naționalei mă voi gândi de două ori… Și am o întrebare: mă simt discriminat, oare pe mine, ”cetățean”, de ce nu vor niciodată să mă bată forțele de ordine?

Aștept răspunsuri, rog seriozitate…

Sursa foto mare: Bogdan Coroamă
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , , Last modified: octombrie 13, 2014
Close Search Window
Close