Written by 11:06 pm Media, Sport • One Comment

Ce vrăjeli mai face FIFA: cum s-au acordat drepturile TV in SUA pentru CM din 2026!

Zilele trecute o știre i-a uimit pe cei atenți la piața drepturilor TV sportive. Și nu, nu mă refer la miliardele plătite pentru Premier League. FIFA a anunțat acordarea drepturilor TV pentru Campionatul Mondial din 2026 pe teritoriul SUA către Fox Sports și Telemundo (pentru transmisiunile în limba spaniolă). Cele două au câștigat în 2011 și drepturile pentru CM 2018 și 2022, în dauna ESPN, respectiv Univision, pentru 425 de milioane de dolari, respectiv 600 de milioane. Dar atunci, cu licitație!

De ce e ieșit din comun

  • FIFA nu a organizat nicio licitație pentru acordarea drepturilor, ci le-a încredințat direct
  • Nu se știe încă nici măcar cine va găzdui CM din 2026, darmite cine-l va televiza?!
  • E o mare diferență dacă turneul va fi găzduit chiar de SUA sau, de exemplu, de Australia. Orele sunt esențiale pentru transmisiunile TV. Cum a stabilit FIFA suma pe care să cedeze CM 2026? Cum au decis televiziunile cât să plătească?

Decizia i-a mirat și pe pierzători, care au aflat-o de pe net! „Considerând înalta calitate a prezentării pe care ESPN a demonstrat-o și expunerea pe care a asigurat-o evenimentelor FIFA pe toate platformele, este surprinzător și dezamăgitor să aflăm decizia din comunicatul de presă al FIFA”, a transmis ESPN. „Nu am fost invitați la procesul de licitație și găsim curios că FIFA consideră sănătos pentru creșterea fotbalului în SUA să excludă canalul numărul 1 în limba spaniolă din acest proces”, a comunicat Univision, care a transmis Cupa Mondială în SUA din 1978 până în 2014! Nu vă lăsați păcăliți, cam acesta este maximul de revoltă posibil în comunicatele corporatiste. Deci e serioasă treaba.

2006 a fost în Germania, 2010 în Africa de Sud, 2014 în Brazilia, 2018 va fi în Rusia, iar 2022 în Qatar. În 2022, SUA au pierdut găzduirea în dauna Qatarului. În 2026 se vor împlini 32 de ani de când turneul n-a mai fost în America de Nord. Cumva, Statele Unite sunt favorite astfel la organizare. Sau măcar America de Nord, ceea ce oferă un fus orar bun pentru transmisii. Ceea ce influențează semnificativ puterea de negociere a FIFA pentru drepturile TV pe cea mai mare piață. Deci, de ce și-ar fi micșorat FIFA șansele unor venituri mai mari? Nu pare genul… Licitația din 2011, când Fox și Telemundo au câștigat turneele din 2018 și 2022, i-a adus o creștere de la 425 de milioane (cât lua de la ESPN și Univision) la peste 1 miliard de dolari. De ce n-ar fi făcut și acum o licitație? Și de ce n-a așteptat, cum face de obicei, până după acordarea găzduirii, mărindu-și chiar veniturile dacă turneul e în SUA?

Și de ce ne interesează pe noi? Păi, în primul rând, pentru că ne uităm probabil prea des cu prea multă admirație către organismele astea internaționale, care par de un alb imaculat, deși probabil sunt mai gri decât Nașu și Mitică la un loc.

În al doilea rând, pentru că poate ne calificăm în 2026 și ne-ar interesa dacă FIFA știe deja că turneul se va ține în SUA. Dar hai să acceptăm că e cam departe, deși pentru FIFA aparent nu e.

În al treilea rând, pentru că singura explicație cât de cât logică ține de turneul din 2022 din Qatar, la care iar sperăm se ne calificăm. Dar nu locul e acum problema, ci momentul în care se ține. Există tot mai multe semne că turneul ar putea fi găzduit iarna din cauza temperaturilor imposibile vara în Qatar, cu tot cu aerul condiționat promis pe noile stadioane. Iar FOX, care deținea deja drepturile pentru Qatar 2022, nu e prea încântată. Explicabil, dat fiind că iarna ar fi la concurență cu sezonul NFL și NCAA pe care le transmite tot FOX și pe care și le-ar prejudicia astfel.

Deci Fox amenință că blochează mutarea CM 2022 iarna. Iar FIFA apoi acordă pe ascuns drepturile și pentru 2026 tot către Fox. Întrebarea vine acum: oare va mai protesta Fox dacă turneul din 2022 se va muta până la urmă oficial iarna? Sau și-a cumpărat FIFA liniștea probabil celui mai mare client, cu riscul de a-i supăra pe competitorii săi?

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , Last modified: februarie 18, 2015
Close Search Window
Close