Written by 7:05 pm Sport • 9 Comments

Când vine vorba de fair-play, greu să dea cineva lecții. Nici măcar Mioveniul…

Fair-play-ul este poate ceea ce ne lipsește cel mai mult din sport. Nu banii, ci fair-play-ul, da. Cazul CFR Cluj este doar ultimul și doar cel mai vizibil la ora asta. Ar fi putut fi chiar mai vizibil, dar am avut noroc și (sper că) nu mergem la TAS.

Și ASA Târgu Mureș avea o soluție fair-play pentru a pune capăt cazului Mureșan – Rusescu, de exemplu, ca să amintesc de alt caz recent.

Cazul CFR Cluj este amplificat și de reacțiile ulterioare ale celor de la echipă. Ceva de genul ”bă, voi toți sunteți proști, de fapt noi am făcut foarte bine”. Atât arbitrul putea rezolva faza, oprind jocul la timp, cât și CFR, oprindu-se din atac, lăsând adversarul să marcheze imediat sau măcar acceptând greșeala la final. Sau a ratat ocazia măcar să tacă! 

Dar lipsa de fair-play este atât de generalizată încât CS Mioveni, victima de marți seara, a fost autoarea unui gest similar în urmă cu mai puțin de o lună, în campionat. Amatorismul conducătorilor din liga a doua face ca meciurile lor să se desfășoare într-un anonimat cvasi-total, de Liga I cu al ei Intel Sky Broadcasting pare un fel de Sky Sports cu BBC la un loc. Și totuși, în acest anonimat al Ligii a doua, informația circulă din gură în gură și, cum altundeva, pe Internet.

Așa că am descoperit, la sugestia unor prieteni din Timișoara, meciul ACS Poli – CS Mioveni 1-0 din 7 noiembrie. 2014, da. Majoritatea site-urilor consemnează doar eliminarea lui Dan Alexa din final. Dar prietenii și câteva site-uri locale consemnează și motivul: Alexa a protestat că un jucător al său a trimis mingea în aut, iar cei de la Mioveni nu au returnat-o, ci au atacat. N-au marcat, deci faza n-a mai contat, dar gestul rămâne. Probabil tot pe seama tragerilor de timp ale adversarilor a fost pus și atunci, ca și acum.

Așa că Alexa și-a permis să fie sincer la final, iar declarația e de fapt motivul pentru care am scris acest text: ”Având în vedere trecutul meu, îl înțeleg și pe Clau”. Adică pe Niculescu, cel nemulțumit atunci că Alexa protesta, adică fix Alexa care e celebru – și măcar recunoaște asta – pentru o fază de non-fair-play intrată în folclor. Din păcate, n-o găsesc pe Youtube, era anul 2008, meciurile erau pe Kanal D. Pare preistorie aproape, dar mi-l aduc aminte perfect pe Alexa încercând să marcheze la o fază la care trebuia să returneze mingea.

Deci, din păcate, când vine vorba de fair-play, e greu să dea cineva din fotbal lecții…

P.S.: 24 de ore fără ca FRF sau LPF să se arate indignate de lipsa de fair-play, așa cum s-au grăbit să facă altădată… Nu mai spun când…

Sursa foto: sport9.ro

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , Last modified: decembrie 3, 2014
Close Search Window
Close