Cam cât de mult vă place handbalul față de fotbal: cifre de audiență Liga I vs naționala de handbal la European

Pe scurt, foarte puțin. Am făcut un test aseara, absolut nerelevant nici sociologic, nici demografic, nici nimic, doar așa, în glumă, pe Facebook.

Rezultatele sunt totuși aproape incredibil de similare cu date oficiale. La ora la care scriu textul, 94 de oameni au spus că se uită / s-au uitat la Gaz Metan – Dinamo, iar 72 că se uită / s-au uitat la handbal, România – Norvegia, la Campionatul European. Meciurile s-au suprapus parția. Fotbalul a început la 20:30 și s-a terminat aproximativ două ore mai târziu, când începuse handbalul de vreo 45 de minute (la 21:45).

Hai să vedem acum datele oficiale, adică audiențele măsurate de Kantar Media. Fotbalul a fost transmis de Digisport, Dolcesport și Look TV, iar handbalul de TVR 2 și TVR HD. Datele sunt pe targetul comercial, adică 18-49 ani, urban!

FOTBAL, Liga I, Gaz Metan – Dinamo: 2,4 puncte de rating, 5,6% market share

HANDBAL, Campionatul European, Romania – Norvegia: 1,8 puncte de rating, 4,8% market share

Doar ca un repet pentru comparație, filmul Prădătorii de pe ProTV, care s-a suprapus parția cu ambele programe sportive, a făcut, pe același target, 9,5 puncte rating, respectiv 23,4% market share.

Acest text nu e o critică, decât, eventual, la adresa postului public care nu e în stare să promoveze evenimentele (puține) pe care le (mai) transmite, astfel că mai mulți oameni întrebau la postarea de mai sus „cine transmite handbalul?”. O fi și vina lor, că nu se informeaza, dar nu numai a lor.

În rest însă n-am de ce să critic pe cineva. Până la urmă e opțiunea oamenilor. Așa hulit cum e, campionatul de fotbal îi atrage mai mult decât Europeanul de handbal. Atenție, vorbim de un meci Gaz Metan – Dinamo, destul de spectaculos, dar nu neapărat în topul audienței, respectiv de un meci de handbal de top, dintr-un sport care se marketează (destul de bine, zic) cu „handbalul, sport național”. În mod paradoxal, cel mai probabil tot ziariștii vor fi criticați că nu promovează handbalul, deși au fost tone de știri pe toate site-urile despre acest European. Pur și simplu, majoritatea dintre voi nu citiți handbal cât citiți fotbal!

Nu e rău sau bine, e realitatea.

Foto: handbal la TV, pe Shutterstock

4 comentarii la „Cam cât de mult vă place handbalul față de fotbal: cifre de audiență Liga I vs naționala de handbal la European”

    1. lucianlipovan@gmail.com'

      Nu e corect sa comentez despre colegii mei din alte parti. Pot spune ca la audienta TV e importanta si aria de acoperire, asta e clar. Restul nu e corect sa analizez eu, deja tine de opinii, comentarii, nu de cifre si dare obiective

  1. clau.farcas@yahoo.com'

    Cred ca multi pasionati s-au uitat la handbal si online. Aici, TVR-ul cu streamul sta foarte bine.
    De exemplu, colegii mei (ca am cativa f pasionati de handbal) se uita mereu online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.