Written by 3:35 pm Sport • 17 Comments

Calmați-vă, puteți cânta liniștiți imnul, nu-l interzice Lipă!

Momentul ăla în care un subiect o ia razna absolut stupid, fără nicio bază. Se cheamă epoca Internetului și, mai ales, a Facebookului.

S-a aprins poporu’ – o parte a lui, nu pot estima cât de mare – că Elisabeta Lipă ar fi interzis imnul național. Ceea ce desigur ar fi fost nu doar ilegal, ci și de-a dreptul tâmpit. Cum naiba să interzică imnul național cineva, oricine, nu doar Lipă? Și cum naiba să crezi (atât de ușor) că s-a întâmplat așa ceva?

Un ziarist – nu spun care, că nu sunt sigur că el e sursa primară – a publicat circulara trimisă de Lipă, în calitate de Ministru al Sportului, către federații. O vedeți în coada articolului. Scrie acolo „imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România”. De aici, habar n-am de ce, s-a dedus că Lipă interzice intonarea imnului național! Bă, fraților, cât mai știm să citim, hai să citim: acolo scrie când se intonează obligatoriu. Logica de grădiniță spune că în restul cazurilor nu e obligatoriu. „Nu e obligatoriu” nu înseamnă că „e interzis” în nicio formă a limbii române. Nici măcar nu induce ideea asta. „Hai dom’le, vă zic eu că asta a vrut să zică”, e un argument cretin și atât.

Dacă există al document în care scrie „e interzis să se intoneze imnul”, atunci da, au dreptate apărătorii neamului. Până atunci e fix așa:

Când polițistul îți face semn, e obligatoriu să oprești. Când nu-ți face semn, nu e obligatoriu să oprești, dar nu însemnă că e interzis să oprești. Așa ați înțeles voi, cei cărora vă e frică să nu rămâneți fără imn?!

Desigur, în peisaj a apărut și un partid care a simțit că e momentul să profite și a cerut demisia ministrului! „ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne”. Nu știu cine e ALDE și nici nu mă interesează, că pare-se că-s mulți proști pe acolo. Bă, băieți, la câte competiții sportive interne ați fost? La majoritatea nu se intonează imnul nici acum, înainte să dea Lipă circulara aia! Habar n-am de ce, posibil pentru că nu e obligatoriu.

Din partea mea, să cânte imnul și la pauză, și la final. Hai totuși să nu facem fum unde nu e foc. O fi stupidă sau inoportună circulara dată de Lipă, dar sigur nu interzice imnul. Cântați-l liniștit și, dacă luați amendă, o plătesc eu.

Ca să fie clar: numirea Elisabetei Lipă ca ministru al sportului mi se pare nepotrivită. O sportivă uriașă a lumii nu este neapărat și un ministru potrivit. Iar funcția e în primul rând de ministru și abia apoi de „al sportului”. Deci nu, nu-s vreo pilă a doamnei Lipă, i-aș cere demisia oricând, dar pentru activitatea de ministru, nu pentru subiecte inventate. Nu cred că va face mare lucru. Nici măcar atât cât se poate face astăzi pentru sport. Dacă ar putea însă Lipă să interzică diverse site-uri cu aberații din astea, aș face-o chiar prim-ministru…

ministerul_tineretului_si_sportului_circulara_imnul_national_ianuarie_2016_93694300

UPDATE: 

Într-o postare ulterioară pe Facebook, Lipă confirmă că de fapt chiar ea nu a înțeles nimic sau nu știe să explice. Hotărârea de Guvern din 2001 nu interzice intonarea imnului, o găsiți aici.

Situația provine, din ce înțeleg, din regulamentul Federației de Baschet, care spune că e obligatoriu să se cânte imnul la competițiile interne, contrar legii de la noi, care precizează când e obligatoriu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , Last modified: ianuarie 15, 2016
Close Search Window
Close