Written by 9:39 pm Sport

C-așa-i în fotbal, la Rapid: echipa joacă, ratează incredibil (VIDEO), iar conducătorii se ceartă. Detalii din bugetul insolvenței

Din cearta unori oameni sunt șanse mari să afli și lucruri interesante, în premieră. Mai ales dacă oamenii sunt (teoretic) colaboratori.

Se întâmplă și Rapid. Este ultimul lucru de care Rapid are nevoie, dar primul lucru la care se aștepta majoritatea atunci când la Rapid lucrurile păreau să intre pe un făgaș cât de cât normal.

Deci, ce tocmai am aflat despre Rapid, inclusiv date concrete financiare. Rezum pentru cei care n-au timp sau chef să citească toate declarațiile …

Mai întâi a vorbit Cristina Andronache, în premieră (bravo Viorel Grigoroiu)

Nu a virat niciun ban până la acest moment (n.r. – Valerii Moraru, noul acționar) (…) Am primit de la Azuga Waters (n.r. – societatea lui Valerii Moraru) niște bilete la ordin care garantează că, în situația în care dl Moraru nu ar împrumuta societatea Rapid cu sumele respective, noi putem introduce și executa silit aceste bilete. Dar prima scadență a unui astfel de bilet la ordin este la sfârșitul lunii septembrie și pe urmă sunt scadente din lună în lună. (…) Rolul acționarului e de a acorda împrumuturi ori de câte ori societatea are nevoie, iar societatea are nevoie în acest moment. (…) A făcut afirmația că, în baza unui contract de publicitate va aduce suma de un milion și jumătate de euro. A omis atunci să precizeze că acea sumă va fi alocată cu titlul de publicitate în decurs de cinci ani. (…) Până în acest moment, deși i s-a prestat publicitate și pe echipament și pe stadion, încă nu avem un contract perfectat pentru că dumnealui nu a făcut propunerea unui contract de sponsorizare, iar Rapid ca societate nu poate primi sponsorizări din partea unei societăți comerciale (…) Eu am reușit să aduc clubului suma de un milion de euro, care se va vedea treptat, și am și încasat o partea din drepturile TV, grație rezultatului de la TAS. (…)

Ooops. Acuzații grave, iar prima mea remarcă e că, dacă ”rolul acționarului e de a acorda împrumuturi ori de câte ori societatea are nevoie”, de ce doamna Andronache n-a fost la fel de vehementă și cu foștii acționari?

Sâmbătă noaptea, fix când Rapidul făcea egal cu Petrolul, a venit și replica părții Moraru. Reproduc esențialul, majoritatea fiind răspunsuri concrete la acuzele doamnei Andronache. Aflăm cu ocazia asta și niște date din situația financiară a Rapidului, dacă nu cumva iese doamna Andronache să le contrazică.

De la momentul preluării Rapid, dl Moraru a finantat FC Rapid SA, direct și prin intermediul Azuga Waters, după cum urmează: viramente bancare și cash aprox. 285.000 RON, garanții către terți (firme prestatoare de servicii) 42.400 RON, instrumente de plată decontate și în curs de decontare (parte din datorii curente și istorice) 115.000 euro, compania Azuga Waters a semnat un contract de împrumut de 2,5 milioane RON cu scadență lunară a câte 250.000 RON, sume din care se vor achita salariile companiei.

Sunt niște sume, mari, mici, oricum mai mari ca zero cum spunea doamna Andronache. Repet, poate iese cu extrasele de cont și contrazice.

Moraru mai spune că administratorul judiciar refuză numirea unui nou administrator special după plecarea precedentului, care era Adrian Zamfir. Moraru spune că lucrul ăsta trebuie să se întâmple acum trei luni.

De ce refuză Andronache? Moraru răspunde: ”pentru a gestiona de una singură activitatea clubului”. De ce ar vrea asta, nu mi-e clar.

Avem și niște date despre situația bugetului Rapidului din partea taberei Moraru, care citează planul aprobat de reorganizare:

  • Rapid are bugetate venituri de 10,1 milioane RON, din care 4,1 milioane din spații publicitare pe stadion
  • În primele 6 luni a avut venituri de 3.242.262 RON, adică 31% din cele aprobate în plan
  • Tot în primele 6 luni a cheltuit 7.076.108 RON, adică deja 70% din cheltuielile aprobate pentru 2014, depășind cu 10% aprobarea pentru această perioadă
  • În primele șase luni s-a ”reușit” astfel o pierdere de 3.833.846 RON, care ”nu mai poate fi recuperată în jumătatea a doua a anului”
  • datoriile curente au ajuns la 2,7 milioane de euro, crescând în primele șase luni cu 900.000 de euro, ”din cauza unui management incompetent”

Bilanțul se încheie cu concluzia lui Moraru: ”Dacă se continuă în acest mod se ajunge clar la falimentul clubului”.

Urmează și alte atacuri directe. Moraru acuză ”contractul defectuos” încheiat de Andronache cu SEG pentru publicitate (”asigură publicitate doar pentru 10 din cele 18 meciuri”). În plus, altceva ”nu a întreprins nimic (…), doar mici contracte barter”: ”Compania nu și-a asigurat până la începutul campionatului nici 5% din suma de publicitate stabilită în Planul de reorganizare”.

Moraru spune și că a oferit contracte de publicitate, nu de sponsorizare, de 1,5 milioane de euro, în tranșe lunare de 5 ani, ”100% legale și semnate de partea noastră”, trimise doamnei Andronache pe 28 iulie, ora 11:58. Nu știu dacă AM sau PM, dar cert e că ”a refuzat semnarea pe motiv că vrea să redacteze un alt contract (…) nu există semnat nici până azi”, adică în vreo 3 săptămâni. Azuga Waters a asigurat și 900.000 de euro, suma necesară pentru obligațiile din planul de reorganizare – vânzare spații publicitare stadion. Andronache a cerut un milion, Azuga a acceptat, dar tot nu s-a semnat. Atunci Azuga a oferit 300.000 pentru a face publicitate doar pentru Azuga, dar tot nu s-a primit acordul. Moraru a anunțat că așteaptă răspunsul până la ora 14:00 înaintea meciului cu Gaz Metan, altfel demontează panourile publictare. Andronache a răspuns că ”nu poate citi mailul respectiv pentru că nu este la birou și nu poate răspunde”.

Răspunsul ăsta e destul de tare în 2014 în orice context.

Cert e că Azuga a avut publicitate fără niciun contract, lucru recunoscut și de Moraru! Care spune însă că motivele sunt altele decât cele enunțate de Andronache, iar vina e chiar la ea. Iar Azuga va plăti și aceste servicii când va fi semnat contractul. Iar contractul ar trebuie semnat de administratorul special, nu de administratorul judiciar, adică Cristina Andronache, care doar ar trebui să supravegheze legalitatea.

Mă opresc aici că deja devine prea complicat.

Între timp, Emil Dică ratează incredibil cu Petrolul și Rapid, chiar și neplătită și cu tabere războinice ale conducătorilor, a fost foarte aproape chiar să bată Petrolul, favorită la titlu în 2014. C-așa-i în fotbal. Mai ales la Rapid.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , Last modified: august 16, 2014
Close Search Window
Close