Written by 12:39 am El Lunes, Sport

Bine că Apple nu are de gând să investească în fotbal…

guestellunes

Acesta este un Guest Post, semnat de Mihai Mateaș

Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial pentru o companie din istorie, 18 miliarde de dolari, ați auzit. Că veniturile companiei au crescut la 74,6 miliarde de dolari, de la 57,6 miliarde cu un an în urmă, s-a scris. Apple are lichidități de 178 de miliarde de dolari, suficient cât să ofere fiecărui cetățean american câte 556 de dolari. Dacă scădem datoriile, tot rămâne cu 142 de miliarde de dolari în conturi. Cât să cumpere de trei ori o țară, de exemplu Lituania, cum arăta BBC-ul.

Dacă vrea, Apple poate cumpăra 480 din cele 500 de firme din lista Standard & Poor’s 500. Dacă toți oamenii din lume ar da câte 10 dolari fiecare, abia ar egala veniturile companiei americane doar pe un trimestru. Alte cifre? 10 iPhone-uri vândute și 10.000 de dolari produși într-o secundă. În fiecare secundă. Așa s-a ajuns la sumele astea absolut ridicol de mari.

apple1

Mă rog, pentru articole despre ce, cum, cât, câte ar putea cumpăra Apple cu banii din conturi, vizitați BBC, CNN, ABC, The Guardian, Buzzfeed, Mashable, Gizmodo, Business Insider etc. Pentru cei ca mine, care nu pot înțelege încă dimensiunea veniturilor și profitului Apple, am decis să fac o comparație diferită.

Cel mai bogat club de fotbal din lume e, întâmplător, și cel mai valoros club SPORTIV din lume: Real Madrid. La ultima măsurătoare a Forbes valora 3,44 miliarde de dolari. Adică Apple ar putea cumpăra, cu cele 142 de miliarde de dolari rămase după plata datoriilor, nu unul, nu două, nu cinci, nu zece, ci peste 40 de cluburi Real Madrid. Ipotetic vorbind…

Dacă s-ar decide totuși să investească în sport, Apple poate achiziționa cele mai valoroase zece cluburi sportive din lume. Adică astea:

#1 Real Madrid ($3,44 miliarde)
#2 F.C. Barcelona (3,2 miliarde)
#3 Manchester United ($2,81 miliarde)
#4 New York Yankees ($2,5 miliarde)
#5 Dallas Cowboys ($2,3 miliarde)
#6 Los Angeles Dodgers ($2 miliarde)
#7 Bayern Munich ($1,85 miliarde)
#8 New England Patriots ($1,8 miliarde)
#9 Washington Redskins ($1,7 miliarde)
#10 New York Giants ($1,55 miliarde)

Chiar și așa, n-ar cheltui mai mult de 23,15 miliarde de dolari. Cam a șasea parte din avere.

Păi, ar mai putea cumpăra cele mai scumpe nu zece, nici douăzeci, ci 50 de stadioane din lume. Adică astea.

Încă 33,794 miliarde de dolari. Chiar și așa, abia ar ajunge la vreo 57 de miliarde de dolari (10 cluburi și 50 de stadioane). Nici măcar suma câștigată într-un trimestru…

real madrid1

Bun, dar poate Apple vrea să investească în fotbal. Să-l popularizeze acolo la ei, la americani. Că tot încearcă asta de peste 20 de ani, fără succes.

Cele mai valoroase 20 de cluburi de fotbal din lume (Real, Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen, Arsenal, Chelsea, Manchester City, AC Milan, Juventus, Liverpool etc.) valorează doar 20,986 miliarde de dolari. A șaptea parte din lichiditățile Apple.

Și dacă tot își cumpără 20 de cluburi de fotbal, să le facă să și joace într-o competiție pe măsură, nu? Știți cât e valoarea de piață a actualei ediții a UEFA Champions League? 7,3 miliarde de euro. Adică 8,3 milioane de dolari. O poate cumpăra Apple să o organizeze gratis 17 ani de acum înainte! Apple Champions League. Sau iCL. Whatever.

apple2

Bine, să zicem, însă, că nu-s nebuni ăștia de la Apple. Și că nu vor să-și cheltuiască banii pe 20 de cluburi și pe UCL. Să presupunem că, brusc, șefilor Apple li se aprind călcâiele după fotbal. Soccer. La banii lor, pot să-i spună cum vor. Și decid să-și facă o echipă. Americănește.

Câți jucători trebuie să fie într-o echipă? 25? Hai 30… Câți portari, fundași, mijlocași, atacanți ne trebuie? Păi, să vedem… Hai să luăm trei portari, zece fundași, 11 mijlocași și 6 atacanți, că ne descurcăm cu atâția.

Care-s cei mai scumpi portari din lume? Că americanii nu se joacă decât cu cei mai cei. Păi, Neuer (40 de milioane de euro), Courtois (25 de milioane) și Sirigu (21 de milioane). Cumpărați! 86 de milioane de euro, adică 97 de milioane de dolari.

Mai departe… Fundași. Păi, avem așa:

Sergio Ramos – 45 de milioane de euro
Mangala – 35 de milioane
Alaba – 35 de milioane
Hummels – 35 de milioane
Thiago Silva – 35 de milioane
Jerome Boateng – 35 de milioane
Kompany – 33 de milioane
Diego Godin – 30 de milioane
Pique – 30 de milioane
Lahm – 30 de milioane

Total? 343 de milioane de euro. Adică 388 de milioane de dolari. Cumpărați!

Mijlocași? Parcă ziceam 11, nu? Ăștia-s:

Di Maria – 65 de milioane de euro
James – 60 de milioane
Modric – 55 de milioane
Pogba – 50 de milioane
Koke – 50 de milioane
Kroos – 50 de milioane
Gotze – 48 de milioane
Hazard – 48 de milioane
Isco – 45 de milioane
Ozil – 45 de milioane
Vidal – 42 de milioane

Total? 558 de milioane de euro, 631 de milioane de dolari.

Ce ne mai trebuie? Atacanți…

Messi – 120 de milioane de euro
Cristiano Ronaldo – 120 de milioane de euro
Neymar – 80 de milioane de euro
Gareth Bale – 80 de milioane de euro
Luis Suarez – 60 de milioane de euro
Falcao – 55 de milioane de euro

Total: 515 milioane de euro, adică 582 de milioane de dolari.

Deci 30 de jucători, cei mai scumpi din lume, ne-ar costa aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Dar ce să faci cu 30 de jucători de fotbal, dacă n-ai o echipă la care să joace? Aaa, păi n-am zis că achiziționăm cel mai scump club de fotbal din lume? Real Madrid? Real Madrid să fie. 3,44 miliarde de dolari. Bun, dar ne trebuie un stadion. Unde să joace echipa asta. Pe Santiago Bernabeu? Nu, că e prea ieftin, costă doar 406 milioane de dolari.

Care e cel mai scump stadion de fotbal din lume? Wembley! 1,35 miliarde de dolari. Ok, îl cumpărăm!

wembley

Așadar, cei mai scumpi 30 de fotbaliști din lume, cel mai scump stadion din lume și cel mai scump club din lume, împreună, costă 6,47 de miliarde de dolari. Ok, pune și cel mai scump antrenor din lume, cel mai scump staff etc. 6,5 miliarde de dolari!

Apple a avut venituri pe un trimestru de 74,6 miliarde de dolari. Cu nici 10% din banii ăștia, ar avea cea mai puternică echipă de fotbal din toate timpurile la dispoziție, dacă ar vrea. Pe cel mai scump și emblematic stadion, în tricourile celui mai scump și emblematic club. Cine i-ar putea sta în față?

apple3r

Mai ziceți-mi o dată cum prețurile produselor Apple sunt justificate…

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , Last modified: ianuarie 31, 2015
Close Search Window
Close