Written by 12:50 pm Sport • 7 Comments

7 erori incredibile ale Stelei până la eliminarea cu Ludogoreț. Plus o gafă de după

Steaua a fost eliminată de Ludogoreț la loviturile de departajare, unde la bulgari a apărat un jucător de câmp, românul Moți. Asta după ce Steaua intrase în prelungiri pentru că a încasat gol în minutul 90. Asta e o întâmplare rară, dacă nu unică în fotbal. Dincolo însă de caracterul ei de întâmplare, înfrângerea poate ar fi putut fi evitată dacă Steaua nu comitea, în ultimele săptămâni, niște erori incredibile pentru un club cu pretenții.

1. A VÂNDUT TITULARI MULȚI. POATE PREA MULȚI

Steaua – Legia 1-1, 21 august 2013: TĂTĂRUȘANU – GEORGIEVSKI, Szukala, GARDOȘ, Latovlevici – BOURCEANU, PINTILII – A. Popa, Stanciu, Tănase – PIOVACCARI. Antrenor: REGHECAMPF.

Ludogoreț – Steaua, 28 august 2014: 6 (ȘASE) titulari mai puțin, plus antrenorul, într-un singur an! Ar fi fost șapte dacă nu se dădea lovit Chiricheș la dubla cu Legia! Șapte jucători lăsați să plece sau vânduți de echipa campioană, care jucase în Liga Campionilor și câștigase 15 milioane de euro doar de la UEFA! Unii dintre ei lăsați să plece chiar înaintea calificărilor pentru Ligă! Atât de disperată a fost vânzarea unora că nu s-a mai putut aștepta măcar obținerea calificării în Ligă, altfel obiectivul principal declarat de toată lumea.

VINOVAT: Becali!

2. A ADUS PROMISIUNI. ÎN CEL MAI BUN CAZ

Steaua n-a investit mai nimic din ce a câștigat. Nu știu dacă există un tribunal moral al fotbalului, dar, dacă există, el a sancționat Steaua și pentru asta. Steaua a făcut transferuri doar pentru că trebuia să facă dat fiind că plecau jucători în masă. E adevărat că unii au părut ok, au confirmat chiar, dar a fost mai degrabă întâmplare fericită. Era imposibil să se integreze atât de rapid perfect în echipă. Arlauskis e singurul plus evident, Breeveld pare ok, dar mai are nevoie de timp, Luchin abia a debutat, Lemnaru și Toșca nici nu-s sigur că au fost aduși până la urmă. Comparați cu plecările și vă convingeți. Pe Hamza l-a ”furat” chiar Ludogoreț, iar Bokila era prea scump.

Banii au rămas în buzunarul lui Becali. Cum acolo ar fi rămas, cu siguranță, și după această calificare, pentru Steaua nu e o pierdere atât de mare, nici pentru fotbalul românesc, dincolo de imagine și pasiunea suporterilor.

VINOVAT: Becali

3. CHIPCIU IA GALBENE AIUREA

Chipciu a luat trei cartonașe galbene în cinci meciuri din preliminarii și n-a jucat la Razgrad. Acum, după eliminare, pare chiar mai importantă absența lui. Cum a luat galbenele:

Stromsgodset – Steaua: ia un galben pentru un fault în minutul 15

Steaua – Aktobe: marchează în minutul 3, ia un galben aiurea în minutul 6 pentru un fault

Steaua – Ludogoreț: Chipciu ratează un penalty, apoi, probabil de nervi, comite un fault inutil și vede al treilea galben. Marchează pe final golul victoriei

Că nu realizează cât de important e rezultă din declarația de după meciul cu Aktobe. Ioana Cosma e mai pregătită ca el, îi spune că trebuie să fie atent…


VINOVAȚI: Chipciu și Gâlcă

4. MOȚI, MOTIVAT DE STELIȘTI

Fanii Stelei l-au huiduit copios. Chipciu i-a spus după meciul tur că ”nu merită respectul” lui (pentru că l-ar fi faultat, ce plângăcios!). Stoichiță l-a făcut praf. Greu să-mi imaginez cum putea fi mai bine motivat Moți să dea totul împotriva Stelei.

VINOVAT: Chipciu

5. TĂNASE, FORȚAT INUTIL

Toată lumea a spus că oricum ar fi fost pierderea cea mai mică pentru Steaua înaintea meciului retur. Și totuși Gâlcă a insistat să-l bage titular. Posibil ca medicii și Tănase să-i fi spus antrenorului că jucătorul e apt, dar hotărârea i-a aparținut. Iar după două minute a trebuit să-l schimbe, o schimbare care ar fi fost atât de utilă în prelungiri!

VINOVAT: Gâlcă

6. SCHIMBĂRI NEINSPIRATE

Poate că Sânmărtean și Latovlevici nu mai puteau, aveau probleme. Sânmărtean obosise evident, iar Latovlevici a cam absentat din meci încă de la început. Dar Sânmărtean a fost spectaculos o oră și putea fi mai util decât Filip chiar și într-un picior. Iar Pârvulescu n-a adus niciun plus față de Latovlevici, ba chiar a provocat niște minusuri majore: a provocat o lovitură liberă pentru bulgari în prelungiri, fază la care tot el a acordat și cornerul din care a rezultat golul bulgarilor. Pot părea faze minore, dar să-i dai asemenea șanse unei echipe disperate să marcheze e o greșeală majoră.

VINOVAȚI: Gâlcă, Pârvulescu

7. NEPREGĂTIȚI LA PENALTY-URI 

N-ai cum să fii eliminat la lovituri de departajare cu un jucător de câmp în poarta adversă. N-ai cum! Râpă și Pârvulescu au executat prost, foarte prost, altfel nu ratau. Nu știu exact criteriile desemnării executanților la meciul de la Sofia. Dar din declarațiile lui Gâlcă îmi rezultă că nici n-a prea luat în calcul loviturile de departaje și, probabil, nici nu le-a pregătit serios. Deși scorul de doar 1-0 din tur impunea serios pregătirea lor.

VINOVAȚI: Gâlcă, Râpă și Pârvulescu

Din contabilizarea vinovaților, ar rezulta că Gâlcă e principalul. Și probabil că e, chiar dacă primele două erori, plecările și sosirile, îi aparțin în primul rând lui Becali și poate ele cântăresc mai greu în eșecul calificării Stelei. Dar dacă privim cum a fost eliminată Steaua și cât de ușor putea să încline totuși balanța în favoarea ei, în fața unor bulgari prea puțin superiori, dacă nu inferiori, rămâne Gâlcă principalul vinovat parcă.

Trebuie schimbat Gâlcă? Nu cred. Fără continuitate pe banca tehnică poate fi chiar mai greu. Mie Gâlcă mi-a arătat până acum potențial și calități. Dar declarația de după eliminare, în care i-a numit eroi pe niște jucători care s-au făcut de râs, nu mă mai determină să fiu atât de convins că știe ce face..

Sursa foto: uefa.com

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , , , Last modified: august 28, 2014
Close Search Window
Close