Written by 3:18 pm Marketing, Sport • 10 Comments

Vreau o grupă grea la Euro 2016! Tu? Nu mai contează, e accisibilă: Franța, Elveția și Albania!

UPDATE: Grupa noastra e cu Franța, Elveția și Albania. Deci mai degrabă accesibilă, decât grea. Zic că ne calificăm

***

Pe bune, nu mai am răbdare până sâmbătă, la ora 19:00, când vom afla grupele de la turneul final al Campionatului European din 2016. Partea bună e că am problema asta, adică faptul că ne-am calificat după opt ani, din nou, la un turneu final. Chiar și așa urât cum (zic unii că) ne-am calificat, cu adversari modești în grupă. Ușoară sau grea grupa, ne-am calificaaaaaat la Euroooo!!! (Aici tocmai am țipat – iar! – în fața monitorului)

Ce vrem acum la turneul final? Tot grupă ușoară sau grupă grea? Cu variantele “grupă urâtă”, respectiv “grupă frumoasă”.

Vorba unui vechi proverb chinezesc, mai bine o calificare frumoasă decât una urâtă. Sau, în funcție raportul optimism – pesimism, mai bine o eliminare frumoasă decât una urâtă. Desigur, există și variantele încrucișate: mai bine o calificare urâtă decât o eliminare frumosă, dar și mai bine o calificare frumoasă decât o eliminare urâtă.

Gata cu rebusul, e fotbal totuși. Dezbaterea tinde să ia amploare și nu reușesc să mă împac deloc cu cei care vor “grupa urâtă”. Sau “ușoară”, cum îi zic ei. Pe modelul premliminariilor, spun ei.

Eu vreau “grupă grea”. Sau “frumoasă” cum îi zic eu, că așa îmi pare mie o grupă cu Spania, Italia și Turcia. Sau Anglia, Italia și Islanda. 

De ce?

1. Pentru că nu există grupă ușoară la un turneu final. Există grupă cu meciuri atractive sau mai puțin atractive, deși, în principiu, fiind vorba de țara ta, orice meci e atractiv. Dar ușor nu e nici unul, nu pentru România. Îmi garantează cineva din “echipa ușoară” că trecem de grupă dacă picăm cu Ucraina în loc de Italia, cu Portugalia în loc de Spania sau cu Albania în loc de Islanda? Care-ar fi de fapt așa-zisa grupă ușoară? Ia votați și voi în sondajul de aici ce fel de grupă vreți sau spuneți-mi la comentarii care grupă v-ar fi pe plac? N-o să-ți vină să crezi, dar Cristi Scutariu e de acord cu mine! Unii vor grupă ușoară, dar trec Anglia și Islanda între echipe. Păi dacă asta e ușoară, cum e aia grea? Nu mai ține calculul din preliminarii, unde existau opțiuni cu adevărat diferite. Și oricum nu e ca și când mai putem schimba grupa de calificare, gata, a trecut.

2. Singura diferență cu adevărat notabilă între echipe e în urna a doua, acolo unde Italia e alături de Rusia, Elveția, Austria, Croația și Ucraina. Până una alta, tocmai am făcut un 2-2 cu Italia la ei acasă, într-un amical.

3. Pentru că nici măcar statistic nu se demonstrează că ne e mai bine cu echipele “ușoare”. În ultimul baraj ne-a lăsat acasă Grecia, altădată ne-a oprit Slovenia. În 1990, la turneul final, am făcut egal cu Argentina și am bătut Uniunea Sovietică, dar ne-a eliminat Irlanda. În 1994, am bătut Argentina și Columbia, dar ne-au învins Elveția și Suedia. În 1996, ne-au bătut Spania și Franța, dar și Bulgaria. În 1998 am bătut Anglia, dar am făcut egal cu Tunisia și ne-a scos Croația. La Euro 2000 ne-a eliminat Italia, dar am bătut Anglia și am făcut egal cu Germania. La Euro 2008 am făcut egal cu finalistele mondialului precedent, Italia și Franța, pe italieni chiar puteam să-i batem, dar am plecat acasă doar pentru că (ne-)am pierdut cu Olanda. Deci cum e cu echipele slabe?

4. Pentru că n-o să ies în stradă și n-o să strig “Sânmărtean, președinte!” pentru o victorie cu Albania, așa cum am ieșit în stradă și am strigat “Hagi, președinte!” după o victorie cu Argentina.

5. Pentru că nu progresezi din confruntările cu cei mici, ci din duelurile cu cei mari. Iar noi avem astăzi nevoie mai mult ca oricând de progres în fotbal, n-avem ce confirmări să obținem, știm deja că nu mai suntem un nume mare al Europei, vrem să redevenim.

Așa că, hai cu greii la Euro 2016!

tragere

UPDATE: Dacă vreți și o analiză mai detaliată a cotelor apelor adversarelor, o găsiți binidităt la Mircea Meșter. El e cu grupa urâtă, pardon, ușoară.

UPDATE 2: Și Alex „Hoinaru” e convins că dacă suntem în grupă cu Albania și Ucraina ajungem cel puțin în sferturi. Sper să n-aibă ocazia să constate pe viu că n-are dreptate 🙂

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , Last modified: decembrie 12, 2015
Close Search Window
Close