Top 8 aberații ale noului sistem din Liga I

E ziua cea mare în care se trage „țîntarul” Ligii I 2015-16, un sezon istoric, cu doar 14 echipe si sistem playoff si playout. Momentul perfect să vă reamintesc motivele pentru care noul sistem mi se pare o idee proasta. Motivele pentru care e o idee bună le-ați tot auzit de la propaganda LPF, ce-i drept doar până a început să tremure contractul de drepturi TV. Detinatorul drepturilor TV ceruse acest sistem promițând mai mulți bani, după care a cerut să dea mai puțini bani tocmai practic din cauza acestui sistem. Asta e chiar prima aberație, dar mai sunt câteva. Culmea, și conducătorii de cluburi au vrut să renunțe, deși îl votaseră unanim, dar era prea târziu…

1. Playout mai lung decât playoff. Din cauză că cele 14 echipe nu se pot împărți fix în două (ar rămâne 7 echipe pentru playoff si playout, ceea ce ar fi chiar mai stupid), împărțirea e 6 în playoff și 8 în playout. De aici rezultă că, după cele 26 de etape ale sezonului regular, vor urma 10 etape în playoff și 14 în playout. Vor fi 4 etape în care se va juca doar în playout. Etapele vor trebui numerotate separat, playoff și playout.

2. Sezon mai aglomerat. Campionatul trecut s-a terminat într-o joi, pentru că realmente nu mai era când să se programeze o etapă. S-au jucat nenumărate intermediare spre final, într-un ritm dăunător audienței la stadion. Iarna nu se poate juca aproape trei luni la noi. La anul trebuie să terminăm chiar mai repede sezonul din cauza Euro 2016. Avem și noua Cupă a Ligii. Și atunci ce facem? Mărim numărul de etape, da, asta e soluția! Echipele din playout vor juca 40, iar cele din playoff 36, față de 34 câte au fost sezonul trecut pentru toate echipele. Deci 2, respectiv 6 etape în plus pentru un sezon și așa prea aglomerat. Motiv pentru care trebuie să începem campionatul pe 11 iulie deja, când campionatele seriose, asemenea suporterilor, sunt încă prin vacanțe.

3. Regula lui 0,5. O zicală veche spune „simplu e mai bun decât complex, iar complex e mai bun decât complicat”. În Liga I, noul sistem e mai complex, dar s-a complicat și mai mult. La terminarea sezonului regular, pentru relansarea (artificială, zic eu) competiției, punctajele se înjumătățesc, implicit si diferențele între echipe. Pe de altă parte, numere impare nu se împart fix la 2, deci ar trebui să avem echipe cu 12,5 sau 8,5 puncte. LPF a decis să le rotinjească prin scădere in plus, deci 13, respectiv 9. Dar, ca să fie și mai complicat, acel 0,5 tăiat adăugat va trebui ținut minte! Va fi primul criteriu de departajare în cazul unor echipe aflate la egalitate de puncte, înaintea meciurilor directe.

4. Mai multe Steaua – Dinamo? Sigur? Unul din puținele motive „pe bune” pentru noul sistem a fost să avem cât mai multe „derby de România”. Problema e că realitatea concretă a momentului face să fie foarte probabil ca Steaua să fie în playoff, iar Dinamo în playout, deci să avem, de fapt, mai multe Steaua – Viitorul și Dinamo – Chiajna de exemplu. Tare, nu?

5. Clasamentul final. Ar putea fi o aberație în sine. Care va și rămâne în istorie. Nu este exclus ca echipa de pe locul 7 (poate chiar 8 sau 9 de asemenea) să aibă mai multe puncte la final decât cea de pe locul 6 sau chiar 5 din playoff. În primul rând pentru că joacă 4 meciuri în plus, în al doilea rând pentru că joacă meciuri mai ușoare.

6. Statisticile devin irelevante. Cine va fi golgheterul campionatului? Un jucător din playout, care joacă patru meciuri în plus și mult mai ușoare, se compară cu unul din playoff? Care mai e relevanța acestui titlu?

7. Din playout in Europa. Din nou, realitatea fotbalului românesc face foarte probabil să avem în playoff mai multe echipe în insolvență și, astfel, pentru a completa lista participantelor în cupele europene să alegem din playout. Anul acest joacă în Europa League FC Botoșani, care a terminat pe locul al optulea.

8. Mai puțini fotbaliști. 100 de locuri de muncă în minus pentru fotbaliști în Liga I, plus alte zeci pentru antrenori și oficiali. Oricum o dăm cu concentrarea valorilor la celelalte 14 echipe, direcția nu pare de dezvoltare, ci de reducere a fenomenului fotbalistic. E promovat faptul că echipele din Liga I iau mai mulți bani. Realitatea e însă și că mai puține echipe (deci și jucători, angajați etc) beneficiază de banii din fotbal.

BONUS de la cititorii de pe Facebook, ca să rămânem ancorați în realitatea internă. Eu nu știu să răspund, LPF știe?

aberatie

Sursa foto: lpf.ro

10 comentarii la „Top 8 aberații ale noului sistem din Liga I”

   1. todorangaby@yahoo.com'

    Alti joaca mult mai multe meciuri intr-un sezon si nu se plang atata…..plus ca nu aveai cu cine sa joci,nu se vede ca de la jumatetea campionatului incolo apar intrebari de obicei cu privire la cate 2-3 echipe daca vor reusi sa termine cu bine campionatul…..adevarul e ca elvetienilor le merg bine cu sistemul asta,de ce nu ne-ar merge si noua…….desigur ca mi-ar placea sa avem 20-22 de echipe ca in campionatele mari da asta e daca nu se poate.

 1. eedy_71@yahoo.com'

  Pentru punctul 4 o să-ți iei înjurăturile de rigoare de la dinamovisti… În altă ordine de idei sistemul asta e o tâmpenie sinistră,inventată de niște minți odihnite rău…

 2. stefan@beldie.ro'

  Două lucruri nu prea înțeleg eu:

  1. Cum se concentrează valorile când sezonul trecut am văzut clar că nu există diferențe majore de valoare între primele clasate și echipele care au retrogradat? Oțelul, o astfel de echipă, a bătut și la Steaua, și la ASA. Rapid, altă retrogradată a bătut la Steaua. Ceahlăul, altă retrogradată, a bătut campioana.

  2. Dacă se va întâmpla să avem 4 meciuri Steaua – Dinamo în campionat, plus ceva-n Cupa Ligii, plus ceva-n Cupa României… cum vom mai identifica meciurile acelea? Cum vom spune… ăăă, acel Steaua – Dinamo care s-a terminat 3-1, ba nu, 3-0… ba nu, în Cupă a fost 3-0, în campionat a fost 2-2 în sezonul regul… Ce sezon regulat?! În play -off a fost 2-2, în sezonul regulat a fost 1-1 și 2-0…

  Steaua – Dinamo nu va mai naște prea ușor repere.

  Vor fi atât de multe încât se va dilua inclusiv interesul față de derby. Dacă ai la orice oră icre negre, s-ar putea să nu ți se mai pară speciale.

 3. alvadaniadrian@yahoo.com'

  Eu cred ca varianta cu 16 echipe este cea mai benefica fotbalului romanesc. 30 meciuri + cele 2 cupe mi se pare varianta cea mai buna. Nu 18 echipe, sa avem meciuri Chiajna-Voluntari si nici 12 sau 14, sa se joace play-off. Plus ca un sfert din ele sunt in insolventa.

 4. draganvasi2007@yahoo.com'

  Sigur va fi mult mai bun sistemul :
  Jocuri mai multe si mai atractive. Nivelul celor 6 echipe va fi mai mare fotbal mai bun.
  Nu ti mai permiți sa țintești meciuri daca vrei Europa sau sa ramii in
  Liga 1.
  Teoretic bani mai multi
  Ar fi bine ca de la anul sa fie aceleași nr de echipe in play off. Si play out si se rezolva pb. Comntatoului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.