Se pregătește o nouă favorizare a lui Șumudică?

UPDATE: Într-un dialog în seara asta la sport.ro, Șumudică și-a mai nuanțat afirmația cu privire la data de 8 iunie, spunând doar că atunci expiră „amânarea suspendării”, nu că atunci și începe, dar că nici el nu știe când va începe și cum se va aplica dacă el e dat afară de la Astra (vezi mai jos). Urmărim.

Marius Șumudică a beneficiat de o prevedere regulamentară interpretată în premieră în acest mod – și incorect din punctul meu de vedere – și astfel primului antrenor dovedit că a pariat, deși nu avea voie, i s-a amânat suspendarea. Cazul l-am explicat pe larg la momentul respectiv, inclusiv faptul că nu se putea face fără acordul FRF și că articolul era destinat altor cauze și a fost suspect extins doar acum și fix acum.

s3

Foarte vigilent când l-a ajutat regulamentul, Șumudică l-a uitat subit. Sau nu l-a știut niciodată de fapt. Contează mai puțin. Ideea e că repetă de câteva zile cu orice ocazie că „suspendarea mea începe pe 8 iunie”. O minciună! Suspendarea lui, dictată pe 8 martie și amânată pentru 3 luni, ar începe teoretic pe 8 iunie. Același regulament mai spune însă ceva: „Executarea unei sancțiuni pronunțate în luni este întreruptă pe perioada pauzelor competiționale dintre tur și retur sau dintre două ediții ale campionatului”.

s2

Cu alte cuvinte, aici regulamentul e clar în a evita să se facă de râs și nu dă posibilitatea ca suspendările să se efectueze când e vacanță. Asta ar fi culmea ridicolului: pariorul dovedit să-și amâne mai întâi suspendarea și apoi să scape practic aproape integral de ea.

Suspendarea lui Șumudică va începe astfel o dată cu noul sezon, nu mi-e clar dacă o dată cu Supercupa sau cu prima etapă din Liga I (sau unde va antrena Șumudică), datele nefiind stabilite încă.

Mai mult, Șumudică nu scapă de suspendare dacă stă acasă, ea se efectuează doar câtă vreme are contract cu o echipă!

Dacă e să mă întrebe cineva pe mine, eu nu cred că Șumudică e prost și nu știe toate astea. Eu cred că încearcă să-și ușureze pedeapsa încă o dată, ceea ce aș mai putea să înțeleg. Sper să fie doar atât, nu și (încă) o manevră cu FRF, care să accepte și rușinea asta, după ce l-a făcut scăpat la momentul inițial pe Șumudică.

Singura neclaritate e ce se întâmplă în preliminariile Champions League dacă rămâne la Astra. Teoretic, suspendările astea nu se aplică decât în competițiile interne. Rămâne de văzut dacă vor fi anunțate și la UEFA, respectiv dacă UEFA le va aplica și în propriile competiții. Mai mult, o parte din preliminarii se va disputa înainte de începerea sezonului intern, deci în pauza despre care regulamentul spune că sancțiunea se întrerupe (același articol 38 de mai sus). Asta rămâne de lămurit, nu și faptul că suspendarea NU începe pe 8 iunie.

Înainte să contestați explicațiile mele, vă reamintesc că

Domnule Șumudică, dar și domnilor Iordănescu, Reghecampf și ceilalți care ați dovedit că nu prea aveți habar de el, găsiți regulamentul disciplinar al FRF aici. E lunguț, dar destul de ușor de înțeles și extrem de util, după cum se vede.

P.S.:

Am mai explicat cândva, dar repet aici. Flavius Stoican și Nicolo Napoli nu sunt suspendați pentru că, în cazul lor, nu există suficiente dovezi și ei nu și-au recunoscut vina. În cazul lui Șumudică erau suficiente dovezi, inclusiv ce a pariat, motiv pentru care și-a recunoscut vina. În celelalte cazuri, informația că au pariat vine pe altă sursă, ONJN, care nu deține și nu oferă date despre ce au pariat oamenii, ci doar dacă au pariat sau nu! Simplul fapt că au pariat nu e suficient pentru a fi suspendați, interzis este pariatul pe competiții FIFA/UEFA/FRF/LPF. Dacă ei au pariat tenis sau volei nu au încălcat regulamentul. Câtă vreme FRF nu știe ce au pariat nu îi poate suspendat. Nu e suficient să fie evident că un om a greșit, trebuie să existe și dovezi ca să fie pedepsiți. Că FRF ar putea face mai mult ca să afle dovezile nu știu, nu acesta e subiectul acum.

10 comentarii la „Se pregătește o nouă favorizare a lui Șumudică?”

 1. ravanely2010@yahoo.com'

  Il așteptam cu nerăbdare pe Gica Hagi si echipa lui la conducerea FRF.Este singurul care ar putea face curățenie in corupția de acolo

 2. sylvester.2014@yahoo.ro'

  bv Lucica!!totusi e ceva ce miroase urat…Stelei i s-au anulat cateva goluri cu Astra…cateva penaltyuri…echipele stateau capra cam des…Sumi nu e suspendat…cineva a vrut sa castige titlul alta echipa anul asta…asta ar fi convingerea mea…si nu sunt stelist…sunt timisorean

  1. cristian.goga@ymail.com'

   Vorbind strict de arbitraj, de ce crezi tu ca doar Astra a beneficiat de arbitraje favorabile? Sa inteleg ca Fcsb a fost infiintata acum un an… si s-au uitat toate blaturile si arbitrajele favorabile? Ti se pare tie ca Niculae e ala care alearga jucatorii cu valiza dupa el?
   Nu spun ca nu au fost arbitraje favorabile pentru Astra, dar totusi… Au dovedit pe teren ca sunt cei mai buni… Sau au bagat arbitrii mingea in poarta?
   Sa nu exageram… Au fost cei mai buni. Punct.

    1. jee.jeei@yahoo.es'

     Cristian Gatu, presedinte al CSA în momentul în care sectia de fotbal a iesit de sub sfera de influenta a MApN, si-a exprimat pozitia în cadrul conflictului dintre clubul lui Becali si cel al Armatei. Fostul mare fotbalist considera ca actuala echipa este aceea care a câstigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 si spune ca Armata nu are forta financiara pentru a sustine un club de fotbal.

     „În 1998 am fost informati de FRF ca trebuie sa rupem legaturile cu MApN, pentru ca FIFA si UEFA interziceau ca echipele sa apartina de un minister. Eu m-am ocupat de tot ceea ce a însemnat aceasta rupere. Am înfiintat o organizatie non-profit, AS FC Steaua Bucuresti, iar MApN a cedat tot patrimoniul Stelei. Inclusiv folosirea pe durata nelimitata a stadionului. Presedinte trebuia sa fie Emerich Ienei, dar el a preferat sa ramâna director tehnic la FRF. Astfel, l-am numit pe Viorel Paunescu, care era sponsor si apropiat de echipa.

   1. mich_denn9@yahoo.com'

    „Să nu uiți, Darie !” În meciul direct de astă toamnă, nu arbitrii au băgat mingea în poartă. Nu, nu ei. Ei au scos-o. Nu o dată. De 3 ori. Și ar fi scos-o de 10 ori dacă era nevoie, pentru că nu vor ca FCSB să ia și titlul ăsta! … Zici că cei de la Astra au fost mai buni ? Când ? După ce FRF a inventat o suspendare fără suspendare pentru Șumudică ? (Nu punct, semnul întrebării, așa cum s-a tot pus după campionatele din ultimii ani – CFR, Oțelul, FCSB, … Astra )

 3. aa_ges_what@yahoo.com'

  Domnule Lipovan ce asteptari putem avea de la suporteri cand acest mascarici,antrenor fiind,arata la fiecare meci degetul mijlociu?Cum ii se poate permite acestui specimen sa m-ai antreneze?Avem comisii de disciplina sau nu?Suntem pe maidan sau la fotbal?

 4. adumitru85@yahoo.com'

  S-a vazut clar ca anul acesta atat arbitrii cat si frf impreuna cu comisiile de disciplina au tras cu Astra, ce sa ne mai ascundem dupa deget. Inventia asta de ultim moment de suspendare a suspendarii pt cand doreste „domnul Sumudica” este cea mai clara dovada si cred ca e ceva unic in lume. Sumudica poate sa adreseze orice jignire catre oricine fiindca nu ii face nimeni nimic. Abia i-a dat si lui o etapa de suspendare in cupa ligii dupa ce la fiecare meci face gesturi obscene spectatorilor, asta ca sa aiba si ei o acoperire:)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.