Written by 8:33 pm Uncategorized • 27 Comments

Lui Burleanu nu-i pasă de Comitetul Executiv, LPF-ului nu-i pasă de națională. Daum pare însă altceva

„M-am certat și cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanță, dar nu ne-am insultat”

Gigi Becali

După episodul numirii lui Christoph Daum ca selecționer a devenit și mai evident că relația dintre Răzvan Burleanu și puterile din Comitetul Executiv este precum celebra vorbă a lui Becali despre prietenia cu Dragomir. Cele două părți nu se insultă, dar jumătate din Comitetul Executiv îl consideră pe Burleanu incompetent și-l boicotează, iar pentru Burleanu Comitetul Executiv nici nu există!

Dar mai întâi faptele. Daum a sosit în România să semneze, deși încă nu fusese aprobată numirea lui. Burleanu a convocat Comitetul Executiv, care, conform Statutului, are 15 membri. Conform aceluiași document, Comitetul Executiv, care are ca atribuție și aprobarea selecționerului propus de președinte, se întrunește statutar în prezența majorității membrilor săi. Din 15 asta înseamnă 8. La Ședința de aprobare a numirii lui Daum au fost fix 8! Nici nu mai contează de ce au lipsit ceilalți, unii au boicotat, alții chiar n-au putut veni. Problema e că unul din cei 8, Auraș Brașoveanu, are o condamnare și nu mai are drept de vot în Comitetul Executiv. Acum diferența e între „prezență” și „drept de vot”. Cei care spun că ședința a fost nestatutară spun că Brașoveanu nu putea fi „contorizat” nici la prezență. Ceilalți l-au numărat însă, iar FRF apoi a anunțat că Daum a fost aprobat și a și semnat contractul.

Posibil va urma o contestație, în special a reprezentanților Ligii I. Asta ne și lipsea… E evident însă că războiul e acum pe față între LPF și FRF. Nu se mai ascunde nimeni, iar lui Burleanu i-a trecut glonțul pe la ureche. Dacă doar încă un membru al Comitetului Executiv lipsea se făcea de râs în lumea întreagă neputând să-l numească pe Daum. Situația ar fi fost și mai penibilă după ce Burleanu nu doar că l-a adus pe Daum în București înainte să fie aprobată numirea, dar pregătise tot, așa că la doar câteva minute după ședința Comitetului Executiv deja erau făcute poze, s-a semnat contractul, ba chiar s-a înregistrat și un interviu care a fost și titrat și urcat pe Youtube de FRF!

Wow, aproape că aș crede că a fost făcut înainte de Comitetul Executiv. Ba chiar sunt sigur că a fost făcut înainte, că Burleanu nu și-a pus nicio clipă problema că s-ar putea să nu-i fie aprobată propunerea. Da, chiar atât de puțin cred că îi pasă lui Burleanu de votul efectiv din Comitetul Executiv! Am impresia că îl simte ca pe un apendice, inutil, uneori uită că și există. Dar Comitetul Executiv există, așa că îl cară peste tot, îi dă diurne, bonuri de masă, ce-o mai fi, dar are pretenția măcar să voteze absolut tot cum dictează el. Să nu credeți că pe vremea lui Mircea Sandu era altfel, dar hai să uităm de perioada aceea.

Întregul concept al Comitetului Executiv este greșit. Pe lângă absurdul ca oameni de la futsal să decidă ce se întâmplă la Liga I, de exemplu, acestui for îi este aproape imposibil sub forma asta să se opună real unei decizii. Puciul încercat astăzi de LPF este singura modalitate, dar și el are șanse minime. Aproape a mers acum doar pentru că au lipsit câțiva oameni și pe bune de la Ședință.

Pe de altă parte, și puciul e contestabil. Pe Argăseala (aka mâna lui Becali), Prunea și Iorgulescu i-a interesat prea puțin dacă Daum e bun sau nu pentru națională. Scopul lor era doar să-i pună bețe în roate lui Burleanu cu orice preț. Și dacă îl aducea pe Low cu Deschamps secund, tot așa făceau. Sau pe Hagi cu Lucescu în tandem, na. Ei au nemulțumirile lor cu FRF și doar s-au folosit de moment. Problema e că atunci când supără atâția conducători din Liga I abia începe să devindă interesant Burleanu. Faptul că a deranajat atât de mult niște grupuri de interese nu e neapărat un lucru rău. De urmărit!

Comitetul Executiv e un model de conducere depășit, dar bazat pe modelul FIFA/UEFA, care au la rândul lor – s-a văzut – nevoie de astfel de organisme ca să controleze decizii. Probabil până nu-l vor schimba FIFA și UEFA nu se va schimba nici la noi. În altă ordine de idei, la noi ar trebui reevaluat raportul de forțe

Una peste alta, măcar o vreme rămânem cu Daum selecționer. Aș fi curios ce a înțeles el din haosul de azi de la FRF. Probabil nimic. Sunt convins că va înțelege mai multe din fotbalul românesc, în ciuda scepticilor, nu e totuși fizică nucleară fotbalul românesc. Mi se pare o alegere decentă, cu un CV bun, peste cel al majorității propunerilor „opoziției”. Aici mă refer la propuneri realiste, nu la Mircea Lucescu. Hai să vedem ce știe, cum va arăta naționala cu el, înainte să-l desființăm. Și să nu-i cerem să jucăm ca Germania, cu atât mai puțin să avem rezultatele ei. Calificarea la Mondial ar fi fost la fel de grea cu orice alt selecționer.

Deocamdată, Daum ne-a dat deja o lecție. La prezentarea oficială a spus că toată tevatura din Comitetul Executiv „face parte din procesul democratic”. Că e dreptul fiecăruia să-și spună părerea. Până acum îmi place, nu mă pot ascunde. Prima conferință de presă a fost ca o gură de aer proaspăt după o zi destul de toxică în fotbalul românesc.

Sursa foto: frf.ro

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , Last modified: iulie 7, 2016
Close Search Window
Close