UPDATE: E vorba de 105 milioane de euro dintr-un foc. Ca să se antreneze patru echipe de fotbal vreo săptămână. Asta la prima strigare. Dacă proiectul ăsta megalomanic chiar se va pune în aplicare, pariez de acum pe creșterea semnificativă a sumei.
Mă poate lămuri cineva care e logica să construim patru stadioane de la zero?! Există măcar un argument logic?
Înțeleg că e o mare oportunitate să găzduim meciuri de la Euro 2020 și vom găzdui patru. Chiar e un moment unic. Totuși, nu înțeleg de ce trebuie să avem, pe lângă Arena Națională, alte patru stadioane noi?! La ce ne folosesc cinci stadioane noi pentru a gădui patru meciuri?!
Nu, partidele nu sunt simultane, ci la câteva zile distanță. Nici arenele necesare pentru antrenament nu justifică o asemenea investiție. În primul rând, nu văd de ce ar fi necesare patru pentru antrenament, puțin probabil ca în oraș să se afle simultan patru naționale ca să se antreneze. Dar și dacă se află, de ce sunt necesare stadioane pentru antrenament? Vreți să vă arăt unde s-a antrenat România la Euro 2016, la Paris? Uite fix aici:
Majoritatea arenelor de antrenament din Franța, de la Euro 2016, dacă nu chiar toate au arătat fix la fel!
Adică, un teren comunal, cu o minitribună, o căsuță cu vestiare (ridicol dotate, motiv pentru care nici n-au fost folosite), un gazon foarte bun și o pistă de atletism. Plus doi angajați care se îngrijeau zilnic de gazon și curățenie. Totul înconjurat de un gard care să împiedice presa spionii să vadă ceva din geniul lui Tata Puiu.
Deci, încă o dată întreb, de ce noi trebuie să construim patru stadioane?! De ce nu ne ajung patru baze de pregătire?
Aș zice că s-ar putea găsi o justificare în șansa de a profita de aceasta ocazie pentru a construi lucruri de care avem nevoie. E cazul metroului către aeroport, care nici el nu e justificat total de Euro, există multe orașe care n-au aeroportul legat cu metrou și au găzduit meciuri de Euro. De fapt, ne trebuie obligatoriu o conexiune decentă oraș – aeroport, nu metrou neapărat, dar profităm de moment ca să facem acea linie care chiar e necesară. Dar stadioane?! Patru?! Hai să zicem că în Ștefan cel Mare joacă o echipă, Dinamo, care are cât de cât viitor. Hai să zicem că la Arcul de Triumf e nevoie de un stadion pentru rugby. Dar Ghencea? Putrezește, deși mai ieri era suficientă pentru națioanlă și Champions League, dar actualii proprietari fac orice doar să nu se joace fotbal pe el. Rapid? Nu mai există echipa. Care e sensul să facem aceste stadioane noi? Ca să cheltuim niște bani și să n-avem cu ce și de ce să le întreținem apoi?
Arena Națională e greu justificabilă cu costurile ei, produce anual pagube, dar ele pot fi argumentate cu nevoie de a avea măcar un stadion mare într-o țară. Cluj Arena e la rându-i nesustenabilă, dar găzduiește totuși evenimente, fie ele și mai degrabă muzicale, de când echipa a decăzut. Însă cinci stadioane în București? Păi ar ajunge orașul să aibă mai multe stadioane decât are toata țara echipe.
Exemplele continuă. La Ploiești e un stadion decent, dar nu mai e echipă decentă. La Târgu Jiu se termină stadion nou cam când probabil va fi terminată și echipa, de tot.
Poate ne răspunde totuși Florin Șari și la asta, că altfel dă bine să te lauzi că ridici 153 de stadioane. Dar funcția lui este de “manager de responsabilitate socială și bună guvernanță” la FRF. Care responsabilitate? Unde e buna guvernanță? E 100% iresponsabilă guvernanța asta.
Iubesc sportul, ador fotbalul, îmi plac la nebunie stadioanele, dar asta nu înseamnă că trebuie construite nebunește, cu ochii închiși. Nu pot să nu simt în tot acest proiect interesul de a se scurge niște bani în niște buzunare. Nu puțini. UEFA nu construiește aceste stadioane! Mă îndoiesc că se pot face cumva doar din fonduri europene, dar și dacă s-ar putea ar fi ridicol. Le plătim noi! Dacă tot avem acești bani de cheltuit, n-ar fi mai bine să construim ceva de care chiar e nevoie? O sală de sport civilizată de exemplu? Sau sute de alte lucruri, nu cinci stadioane care să devină niște “elefanți albi” în Grădina Zoologică București.
La arcul de triumf chiar e util. Stadionul actual se umple deseori la meciurile nationalei, chit ca presa nu sufla un cuvant despre rugby. Presupun ca e in plan ceva cochet cu maxim 7-8000 de locuri, astfel ca nici costurile nu ar fi imense. Mai departe, sunt total de acord cu tine.
Sunt de acord, am scris si eu aici. Probabil ca Bucurestiul are nevoie de doua stadioane moderne, dar sigur nu de cinci. Daca mai vor cluburile, sa-si faca ele sau sa le inchirieze pe cele care sunt deja, cum se intampla cu Arena Nationala
Super articol, super analiza !!!
Pai e util ca se pot sifona bani mai usor de catre primarii decat de ex de catre guvern unde DNA sta cu ochii pe contracte ca pe butelie. Mai bine parcuri in sate, semafoare, autobuze, gari, stadioane decat drumuri si autostrazi.
Î: “De ce trebuie să construim patru stadioane noi în București?!”
R: Deoarece, din 1990, industriile grele & uşoare, serviciile de calitate, instituţiile financiare & de comerţ, toate pe nivel global şi de nuanţă autohtonă (adică, ‘Made in Romania’), nu se mai găsesc demult în România, cu excepţia străinilor şi ce vând ei şi ce vor să construiască aici pe bani puţini fără taxe.
În schimb, în România, se vinde foarte bine fotbalul.
Deci, da…
Şi să nu uit: nu ştiu de ce, dar numai Bucureştiul are parte de dezvoltări din ăstea. Provincia rămâne tot sărăcăcioasă. Eeeeh, asta e…
Pentru ca Romania, oglindeste exact situatia din tara, cu cat e mai rupt in fund omul, cu atat vrea sa para ca o duce mai bine. O sa facem iar o struto-camila fara sens, o sa investim o droaie de bani si o sa o dam in bara la aspectele care chiar conteaza, tipic romanesc, facem asta de cel putin 1000 de ani.