Written by 1:07 pm Sport • 15 Comments

Cum explică FIFA de ce Mureșan NU poate fi suspendat

N-am reușit să vă conving pe toți că suspendarea lui Mureșan nu era regulamentară și că aceasta e procedura internațională, nu doar în România. V-am rugat chiar să-mi dați un singur exemplu pe plan internațional unde un jucător sancționat pe teren doar cu galben a fost totuși suspendat, în urma unei faze pe care arbitrul a văzut-o. N-a reușit nimeni. Mulți mi-au dat exemple total diferite, ca Suarez, unde arbitrul nu văzuse deloc faza, situație pentru care există prevedere regulamentară.

Fac un ultim efort și vă prezint ce spune FIFA despre cazul Mureșan. Mai întâi comunicatul tradus:

“Mai întâi și cel mai importat, președintele Comisiei de Disciplină UEFA precizează că își exprimă regretul pentru incident și consecințele serioase asupra sănătății lui Rusescu*.

După o analiză a cazului și a documentației primite din partea clubului Steaua*, președintele a ajuns la concluzia că Comisia de Disciplină nu poate lua în discuție cazul în lumina reglementărilor din Codul de Disciplină al FIFA (FDC) și nu poate interveni într-o asemenea situație.

În particular, în acest caz specific, nicio măsură retroactivă nu poate fi luată de Comisia de Disciplină, de vreme ce incidentul avându-l în centru pe jucătorul Mureșan* nu a scăpat atenției arbitrilor, care este prima din cele două condiții cumulative și necesare pentru ca articolul 77 a) din FDC să se aplice.

Mai mult, articolul 77 b) din FDC, care dă dreptul Comisiei de Discplină să rectifice erori evidente disciplinare ale arbitrului nu poate fi de asemenea aplicat în acest caz. Într-adevăr, articolul 77 b) din FDC stipulează că Comitetul de Disciplină poate rectifica erori evidente ale deciziilor disciplinare ale arbitrilor, ceea ce e posibil doar în cazul identificării greșite a jucătorului care primește un cartonaș galben sau roșu.

Este important de notat că Comisia de Disciplină a FIFA nu trebuie să țină cont de consecințele unui incident, așa cum e accidentarea nefericită a unui jucător, atunci când decide să intervină într-o decizie.

În fine, ca o remarcă general valabilă, FIFA și Comisia de Disciplină a FIFA regretă orice incidente care se petrec pe gazon și în particular pe cele care au un impact negativ asupra sănătății jucătorilor.

Îi dorim lui Rusescu* o refacere rapidă și completă așa cum le dorim tuturor jucătorilor care lipsesc din cauza unor accidentări”

Sublinierile și traducerea îmi aparțin. Varianta originală o găsiți, înlocuind Rusescu, Steaua și Mureșan cu Neymar, Federația Braziliană și Zuniga aici.

(*) În comunicatul FIFA este vorba despre accidentarea lui Neymar de către Zuniga în meciul Columbia – Brazilia de la CM 2014. Am apelat la acest truc pentru a fi evident chiar pentru oricine cât de similare sunt situațiile. Există o singură diferență: Zuniga n-a primit nici măcar galben, Comisia se putea astfel folosi mult mai ușor de argumentul că arbitrul nu a văzut faza! Dar a considerat că arbitrul a văzut faza, dar a decis (greșit) să nu o sancționeze. Literele din regulamentul FIFA amintite mai sus le găsiți aici.

Dacă nu vă mai amintiți faza, o puteți revedea acum. Este tot o intrare urâtă, una în urma căreia Neymar a ratat o semifinală de Campionat Mondial! 

Neymar susținea chiar că putea să fie paralizat! Iar radiografia lui arată cel puțin la fel de rău cu a lui Rusescu.

Trebuie înțeles că nici eu, nici FIFA și regulamentele ei, nici Comisia de Recurs și regulamentul FRF nu iau apărarea lui Mureșan. E la fel de stupid să mă bănuiți că am ceva cu Steaua cum e să credeți că am o pasiune ascunsă pentru Târgu Mureș, cred că e elocvent și din ce am scris după meci.

Se apără doar un principiu, care, cum scrie FIFA, nu trebuie să țină cont de urmări, adică să fie judecat emoțional: acela că deciziile arbitrului sunt definitive. Fie ele și greșite! Nu-mi dați exemplu că mă omoară pe mine pe cineva pe stradă sau altele cum am primit de la diverși idioți în mesaje. Vorbim totuși despre un sport.

De ce preferă FIFA să mențină un astfel regulament? Da, FIFA face asta, nu FRF! Pentru că dacă introduce o portiță de îndreptare a unei greșeli de arbitraj se deschide “Cutia Pandorei” și diverși “Marian Iancu” vor încerca, prin extensie, să obțină un penalty neacordat sau un gol din ofsaid la diverse Comitete și Comisii.

E urât ce a pățit Rusescu. E urât ce a făcut Mureșan. Era de sancționat cu roșu, deși el, acum, la supărare, încearcă să se scoată sfânt. Ar fi bine să tacă, a scăpat cu noroc și, dacă mai insistă mult, va deveni, pe nedrept, el victima arbitrilor și a spectatorilor la următoarele meciuri.

Dar ar fi cazul ca toată lumea să înțeleagă că oriunde în lumea civilizată s-ar fi luat aceeași decizie pe baza regulamentelor! Că unii ar fi preferat să fie altfel, că alții cred că regulamentele trebuie schimbate, putem discuta, dacă o facem civilizat. Dar nu încercați să mă și să vă convingeți că nu văd bine regulamentul… E adevărat, am o pasiune în a citi regulamente, chiar dacă era evident mai comod să mă declar revoltat pe decizia “halucinantă” și “incredibilă”, ca alții

P.S.: celor care mă înjură prin comentarii sau mă jignesc în alte feluri le amintesc, pentru că unii nu realizează asta, că nu aprob mesajele ofensatoare, deci nu sunt văzute de nimeni, pierd vremea degeaba.

P.S. 2: LATER EDIT: ulterior am aflat că și colegii de la stiridesport.ro au găsit de ieri precedentul.

Visited 13 times, 1 visit(s) today
Etichete: , , , , , , , , Last modified: noiembrie 20, 2014
Close Search Window
Close