Calmați-vă, puteți cânta liniștiți imnul, nu-l interzice Lipă!

Momentul ăla în care un subiect o ia razna absolut stupid, fără nicio bază. Se cheamă epoca Internetului și, mai ales, a Facebookului.

S-a aprins poporu’ – o parte a lui, nu pot estima cât de mare – că Elisabeta Lipă ar fi interzis imnul național. Ceea ce desigur ar fi fost nu doar ilegal, ci și de-a dreptul tâmpit. Cum naiba să interzică imnul național cineva, oricine, nu doar Lipă? Și cum naiba să crezi (atât de ușor) că s-a întâmplat așa ceva?

Un ziarist – nu spun care, că nu sunt sigur că el e sursa primară – a publicat circulara trimisă de Lipă, în calitate de Ministru al Sportului, către federații. O vedeți în coada articolului. Scrie acolo „imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România”. De aici, habar n-am de ce, s-a dedus că Lipă interzice intonarea imnului național! Bă, fraților, cât mai știm să citim, hai să citim: acolo scrie când se intonează obligatoriu. Logica de grădiniță spune că în restul cazurilor nu e obligatoriu. „Nu e obligatoriu” nu înseamnă că „e interzis” în nicio formă a limbii române. Nici măcar nu induce ideea asta. „Hai dom’le, vă zic eu că asta a vrut să zică”, e un argument cretin și atât.

Dacă există al document în care scrie „e interzis să se intoneze imnul”, atunci da, au dreptate apărătorii neamului. Până atunci e fix așa:

Când polițistul îți face semn, e obligatoriu să oprești. Când nu-ți face semn, nu e obligatoriu să oprești, dar nu însemnă că e interzis să oprești. Așa ați înțeles voi, cei cărora vă e frică să nu rămâneți fără imn?!

Desigur, în peisaj a apărut și un partid care a simțit că e momentul să profite și a cerut demisia ministrului! „ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne”. Nu știu cine e ALDE și nici nu mă interesează, că pare-se că-s mulți proști pe acolo. Bă, băieți, la câte competiții sportive interne ați fost? La majoritatea nu se intonează imnul nici acum, înainte să dea Lipă circulara aia! Habar n-am de ce, posibil pentru că nu e obligatoriu.

Din partea mea, să cânte imnul și la pauză, și la final. Hai totuși să nu facem fum unde nu e foc. O fi stupidă sau inoportună circulara dată de Lipă, dar sigur nu interzice imnul. Cântați-l liniștit și, dacă luați amendă, o plătesc eu.

Ca să fie clar: numirea Elisabetei Lipă ca ministru al sportului mi se pare nepotrivită. O sportivă uriașă a lumii nu este neapărat și un ministru potrivit. Iar funcția e în primul rând de ministru și abia apoi de „al sportului”. Deci nu, nu-s vreo pilă a doamnei Lipă, i-aș cere demisia oricând, dar pentru activitatea de ministru, nu pentru subiecte inventate. Nu cred că va face mare lucru. Nici măcar atât cât se poate face astăzi pentru sport. Dacă ar putea însă Lipă să interzică diverse site-uri cu aberații din astea, aș face-o chiar prim-ministru…

ministerul_tineretului_si_sportului_circulara_imnul_national_ianuarie_2016_93694300

UPDATE: 

Într-o postare ulterioară pe Facebook, Lipă confirmă că de fapt chiar ea nu a înțeles nimic sau nu știe să explice. Hotărârea de Guvern din 2001 nu interzice intonarea imnului, o găsiți aici.

Situația provine, din ce înțeleg, din regulamentul Federației de Baschet, care spune că e obligatoriu să se cânte imnul la competițiile interne, contrar legii de la noi, care precizează când e obligatoriu.

17 comentarii la „Calmați-vă, puteți cânta liniștiți imnul, nu-l interzice Lipă!”

 1. alchimistull@yahoo.com'

  Ce bine stiti a o intoaceti din condei. Ma uimeste ca si reporterii de la edituri sportive trebuie sa aiba limba calita si condeiul drept in mana. Nu stiu insa cat va mai putea fi prostit neamul asta romanesc. Dati-i inante. astept cu nerabdare articolul dumneavoastra inpotriva actualei doamne ministru… atunci cand ordinul o va cere. Cariera frumoasa si furtunoasa va doresc!

  1. neculaibucataru@yahoo.com'

   În toate țările din lume unde se desfășoară o competiție,indiferent de caracterul ei se cântă imnul național al acelui stat dar,și al statului echipei adverse.La noi sunt situații când la intonarea imnului național încep huiduieli înjurături la adresa spectatorilor și jucătorilor.Mă bucură faptul că nu există decât o adunătură de huligani cărora l-ea rămas în gena lor de popor nomad care au traversat continentul asiatic până sau hotărât la îndemnul lui Attila să se stabilească în câmpia Panonică.

 2. topgen@gmail.com'

  Și atunci de ce trebuia trimisa circulara sau pătrată? Uitase cineva când se intoneaza imnul national. Nu o mai apara tu domnu reporter. Tocmai de aceea a fost trimisa circulara, pentru a le arata degetul ca nu au făcut bine. Săracă bogata dna CHESTOR asa înțelege. …când se intoneaza obligatoriu , în rest e interzis. LOL… Asa Chestori sa tot avem

   1. nemoj29@yahoo.com'

    Stimate domn, în update ați scris că regulamentul federației de baschet obligă „contrar legii” întonarea Imnului. Logica spune că nu este „contrar legii” fiindcă legea nu interzice intonarea Imnului, doar indică unde este obligator. A indica unde este obligator nu înseamnă a interzice în restul cazurilor. În consecință, regulamentul federației de baschet este perfect legal! N-ar strica o erată.

   2. cosminmon@yahoo.com'

    Si de ce Federatia de baschet nu poate stabili prin regulamentul ei ca este obligatorie intonarea imnului? Dvs. ati spus ca in conformitate cu legea nu este obligatoriu dar se poate intona imnul oricand. Uite ca federatia respectiva a hotarat ca oricandul acesta este la fiecare etapa! Incalca legea?
    PS Va apreciez ca ziarist dar ar fi frumos sa recunoasteti ca am dreptate!
    PPS Dna. ministru nu a interzis imnul dar a incercat sa faca presiuni in aceasta directie! Pe scurt „a batut saua sa priceapa iapa”. 😉

 3. ghe.vasilescu@yahoo.com'

  Lucian Lipovan, sper sa accepti critici la articolul tau.
  Daca iti place sa scrii este foarte bine, numai ca trebuie sa te abtii sa utilizezi formule care se utilizeaza in modul de comunicare orala. Asta numai in cazul in care nu excluzi ca ceea ce scrii este de uz personal.
  Si iata cateva exemple nefericite din articolul tau pe care e bine sa le eviti, in cazul in care iti respecti cititorii:
  „o ia razna absolut stupid” – folosirea adverbului „absolut” care in acest context nu spune nimic si mai bine ar fi fost sa fii mai atent pentru ca propozitia nu are predicat
  „nu spun care, că nu sunt sigur” – aici am putea face legatura cu gradinita (vezi mai jos), exprimarea asta este la nivel de gradinita ca sa fie clar ce am vrut sa-ti comunic
  „Bă, fraților”
  „Logica de grădiniță” – daca citesti un articol despre ce IQ au niste copii de gradinita s-ar putea sa te lecuiesti sa mai utilizezi asemenea nefericite formulari
  „Bă, băieți,”
  „Deci nu, nu-s vreo pilă” – utilizare fara noima a concluzionalului „deci” urmat de o formula iar ultra orala „nu, nu-s”
  Multumesc daca aiajuns la sfarsitul randurilor mele si fii convins ca am incheit critica pentru ca m-am plictisit, nu pentru ca nu mai erau si alte aspecte demne de corectat.
  Succes
  Gheorghe Vasilescu

  1. lucianlipovan@gmail.com'

   Pe blogul meu intentionez sa scriu cat mai aproape de comunicarea orala, deci va multumesc, inseamna ca sunt pe drumul cel bun 😉 Oricum, formularea „trebuie sa te abtii sa utilizezi formule care se utilizeaza (sic!) in comunicarea orala” e desprinsa din alte vremuri, in special verbul TREBUIE…

   1. ghe.vasilescu@yahoo.com'

    Te eschivezi si bine ar fi sa mai stii si altceva!
    „Până atunci e fix așa” – vezi, se potriveste oriunde aceasta expresie, are si predicat, nu mai trebuie nimic adaugat.
    Oricum pentru nivelul de gradinita corespunzi, numai ca s-ar putea sa vina din urma puternic pustii.
    Succes pe drumul tau!
    Vei vedea tu daca este cel bun, nu e treba mea si apoi sa fii sanatos! – stilul oral dupa cum vezi pentru ca se potriveste cu blogul
    Imi cer scuze pentru ca te-am deranjat

    1. lucianlipovan@gmail.com'

     De deranjat nu m-ai deranjat deloc. Ca ma jignesti fara motiv e o surpriza pentru ca aparent esti un om educat. Altfel e plin pe aici de diversi care nu comenteaza subiectul, ci ataca autorul, nicio surpriza, nu esti nici macar original la capitolul asta.

     1. ghe.vasilescu@yahoo.com'

      Hai sa-ti explic si sa intelegi despre ce e vorba, pentru ca acum, dupa ce am pierduttimpul amandoi, chiar e pacat sa nu ma intelegi.
      Eu am primit un link cu articolul tau despre imn si doamna ministru si am citit articolul, fara sa fiu atent ca sunt pe un blog, chiar crezand ca e o pagina dintr-un ziar online.
      De aici a pornit neintelegerea. Inainte de asta trebuie spus ca am facut legatura intrenumele autorului si figura unui tip pe care l-am vazut pe la TV si care mi se parea un om cu bun simt.
      Am fost surprins de modul foarte neglijent, plin de argouri si expresii dupa parerea mea nepotrivite pentru o publicatie si drept urmare am facut comentariile pe care le-am numit eu critici.
      Tu ai raspuns simtindu-te atacat in casa ta, acum inteleg putin atitudinea.
      Critica mea a fost cea mai sincera, asa cum poate sa ti-o faca un parinte exigent si am vrut sa-ti fie de folos.
      Daca interpretezi ceva din cele scrise de mine ca fiind jignire, imi pare rau.

      Inca o data iti doresc succes si sa fii sanatos, pentru ca nu e menirea mea sa iti dau sfaturi.

 4. uneksia@ymail.com'

  In sfarsit !!!!!! Chiar asteptam pozitia asta, ma tot uit prin presa in ultimele zile cu speranta ca cineva totusi mai stie sa citeasca…………
  Pe mine m-a distrat si a doua parte a circularei, in care spune ca imnul altor state se intoneaza NUMAI in cadrul manifestarilor sau competitiilor internationale cu caracter oficial. Cazul cu imnul Tinutului Secuiesc a fost departe de a indeplini aceste conditii, deci in mod normal acel imn al Tinutului Secuiesc NU ar fi trebuit cantat. In definitiv, circulara vine sa spuna „Hai , mai usor cu huiduitul sportivelor noastre, pentru ca imnul VOSTRU nu avea ce sa caute acolo”. Prin urmare nu pricep de ce i-a sarit lumea in cap:)))
  Incep sa imi pun serioase intrebari cu privire la capacitatea de a citi si a intelege a unora, si grav este ca multi dintre acestia mai si lucreaza in presa si sunt „formatori de opinie”……. Dar deh, trebuie sa facem audienta cu ceva si dupa toate lucrurile care s-au intamplat in Romania in ultima vreme, faptul ca cineva „interzice imnul national” aduce click-uri, nu-i asa? :))

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.