Anghelache a scris o carte ca să-l facă praf pe Daniel Stanciu. La Dinamo „a divizat vestiarul”, pe Vaslui „i-a falimentat”. Ce zice de Stoican, Teja și „Doamna X”

Constantin Anghelache a mai scris o carte. Asta e printre cele mai evidente non-știri, fiind vorba de al ‘jdelea volum de economie și/sau sport scris de Anghelache. Este însă despre Dinamo și, pentru că am primit-o în avans, am răsfoit-o pentru voi și am rezumat cele mai interesante pasaje, în special cele desprinse din perioada recentă de conducător.

Nici nu puteam să scriu tot, cartea intitulată „Dinamo în fotbalul românesc” are peste 400 de pagini. Primele 60 sunt o “wikipedia” ceva mai pe larg a istoriei clubului de fotbal, împărțită pe decenii. Nimic mai mult decât cele mai importante rezultate, echipe, jucători, antrenori, enumerate aproape sec.

De acolo, începe o operațiune de ridicare în slăvi a lui Ionuț Negoiță. De la implicarea inițial minoritară a acestuia, alături de Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu, la preluarea integrală a clubului. Totul sub pretextul explicării cooptării sale la Dinamo.

„A divizat vestiarul”

Povestea devine cu adevărat interesantă ca informație când ajungem în prezentul ultimelor două sezoane. Partea aceasta pare scrisă exclusiv pentru a-l face praf pe Daniel Stanciu – a cărui cooptare la Dinamo a însemnat și retragerea din prim-plan a lui Anghelache. Ulterior a plecat și Daniel Stanciu, dar în zeci de pagini ale cărții el este ținta. Anghelache explică schimbarea de strategie în octombrie 2014 prin “schimbarea gândirii și, mai ales, efectul năprasnic pe care l-au avut gândirea, strategia și, hai să-i spun cu indulgență, activitatea lui Daniel Stanciu. Ideea de a diviza vestiarul, de a aduce 11 jucători noi, de a plăti ceea ce bugetul nu suporta și multe altele”.

Director economic cu 10.000 de euro pe lună, „rubedenii care luau salarii și nu făceau nimic”

Lipsesc cu desăvârșire date financiare concrete “pentru că fac parte din secretul clubului”. O excepție e salariul directorului economic (nu îi dă numele): 47.000 de lei net lunar. “Existau și persoane, unii chiar așa ziși acționari, care aveau și salarii. Mai mult decât atât, inventariind și mergând, încet, dar sigur, în profunzime, am identificat că foarte mulți salariați erau în încrengătură cu cineva sau cu altcineva, adică niște rubedenii care luau salarii și făceau câte ceva sau nimic”, povestește Anghelache, care iar nu dă nume, dar adună și îi iese că “cheltuielile anual din bugetul clubului pentru această enormitate de personal, 123 de indivizi, erau de peste 2 milioane de euro”. Ulterior “au fost reduse la 15%”, susține Anghelache. Nu trec mai mult de două pagini fără să aflăm însă de “generozitatea și meritele lui Ionuț Negoiță”.

Mai aflăm și niște confirmări de venituri oficiale din transferuri. Țucudean a plecat pe 800.000 de euro la Standard. Marius Niculae a adus 500.000 de euro de la Vaslui.

În rest, avem practic casete tehnice ale meciurilor, înșirate în paragrafe fără sfârșit, dintr-o perioadă totuși banală a clublui Dinamo, povestită însă cu lux de amănunte mai mult sau (mai degrabă) mai puțin interesante doar pentru că Anghelache era conducător. Printre minute, meciuri și nume de jucători, se mai strecoară regulat câte-o înțepătură la adresa lui Daniel Stanciu. O temă preferată este preferința unora, cu Stanciu în frunte, pentru jucători străini în dauna jucătorilor locali.

„Am constatat multă absență a antrenorului”

Nici unii antrenori nu scapă de critici. În ce privește cooptarea de juniori la echipa mare, Flavius Stoican “de fiecare dată a spus <<voi lua, voi face>> și în afară de cei trei (Rotariu, Filip, Șerban), care, dacă mă întrebați, mai degrabă s-au impus ei în lotul echipei Dinamo, nu a chemat și nu s-a ocupat profesionist de niciunul.” Anghelache publică și referatele prin care Stoican a cerut transferurilor unor jucători ca Firțulescu și Unguru. Apoi pune începutul declinului și pe seama ofertei pe care Stoican a primit-o din Golf: “am pus totul pe seama duplicității în care, fără să vrea sau nu, nu-mi dau seama, s-a complăcut antrenorul (…) În această perioadă am constatat o foarte mare fluctuație la echipă, am constata multă neîncredere, multă absență a antrenorului”. Problema e că după plecarea lui Stoican “Dinamo (…) a căzut în prăpastie”.

Tibor Selymes și Doamna X

Tibor Selymes a fost un weekend antrenor la Dinamo, dar, când să semneze efectiv, totul a căzut pentru că a apărut cu “Doamna X” ca să renegocieze tot ce se discutase. Doamna X era impresara lui, Anamaria Prodan Reghecampf, care, însă “nu are nicio vină”.

„Pe Vaslui i-a falimentat, ASA are de dat explicații la DNA”

Inevitabil, după episoadele Stoican și Dănciulescu, revenim la Stanciu, sosit la club după ce “a mers la Vaslui, i-a falimentat și a plecat; s-a dus la ASA Târgu Mureș, nu zic prea multe, dar conducerea are de dat explicații pe la DNA”. Pe multe pagini este contestată în special campania de transferuri făcută de Stanciu. De la împrumuturi nejustificare la renunțări prea ușoare, spune Anghelache că “realitatea i-a infirmat și cel în cauză cade în ridicol și se aliniază la ceea ce știam despre el”. Mai mult “așa zisa mare conducere a clubului, reprezentată prin Daniel Stanciu, care introduce în mod nefericit nesiguranța, intriga, invidia și divizarea”, iar Mihai Teja îi spune lui Anghelache la plecare “vă cer scuze pentru că m-am luat după cei care mi-au poruncit să vă ocolesc, să nu vă bag în seamă…” Cin’ să fie, cin’ să fie?

Urmează alte zeci de pagini de critici și insinuări la adresa lui Stanciu care se încheie, culmea, cu plecarea simultană a lui Stanciu și Anghelache de la Dinamo. Mă rog, Anghelache pleacă, dar e tot pe acolo.

Print screen din wikipedia

Sezonului 2014-15 îi este rezervată cea mai mare parte din carte. Vă las însă plăcerea să-i citiți singuri cronicile de etapă în carte, inclusiv preluările integrale din presă. Culisele nu se mai găsesc, s-au terminat o dată cu mandatul lui Stanciu la Dinamo. Aș putea paria că treimea aceasta de carte e o înșiruire de texte apărutea în prealabil în ziarul Ring, dar mi se pare absolut inutil să confirm această variantă. Cartea se încheie aproape previzibil cu clasamentul, rezultatele complete și chiar istoria clubului, extrase cu printscreen de pe diverse site-uri printre care, in mod evident, wikipedia.

Lectură plăcută! Cartea va fi lansată oficial marți, în prezența lui Mircea Lucescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.