15 lucruri despre Islanda, țara cu cea mai mică populație calificată la Euro

Guest post scris de Mihai Mateaș

guestellunes

O țară cu populație (330.000 de cetățeni) mai mică decât Cluj-Napoca s-a calificat pentru prima dată la Europene, devenind, evident, țara cu cea mai mică populație ajunsă vreodată acolo. Asta, deși, în istoria naționalei nordice au fost câteva episoade de care nu și-aduc aminte cu plăcere: în 1967, Danemarca-Islanda 14-2, în 1973, Olanda-Islanda 8-1, în 1996, Slovenia-Islanda 7-1, în 2004, Anglia-Islanda 6-1… Și acum, iată-i, s-au calificat cu două runde înainte de încheierea preliminariilor, dintr-o grupă ”a morții”, cu Olanda, Cehia și Turcia. În fotbal, chiar e posibil orice.

mama mia

Că tot suntem aici, știați că?

1 – Islanda are un indice de alfabetizare de 100%. Pe insulă nu există analfabeți, deci. Poate de-aia sunt așa mulți scriitori.

2 – În Islanda, fiecare al zecelea om e scriitor. Islanda este țara cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe opere publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii. ”Suntem o națiune de naratori. Când e frig și întuneric, nu ai ce altceva să faci”, susține Solvi Bjorn Siggurdsson, unul din mulții scriitori islandezi. În 2013, nuvelista Kristin Eiriskdottir sublinia, pentru BBC, absurdul situației. ”Chestia asta ne face mai competitivi. Eu locuiesc cu mama și cu iubitul meu, care sunt, amândoi, scriitori. Încercăm să publicăm în ani diferiți, pentru a nu ne face prea multă concurență unul altuia”.

3 – Islanda este și țara în care se urmăresc cele mai multe filme din lume, cu o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an, dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de germani şi de cinci ori mai mult decât japonezii.

4 – Islanda asigură 85% din energie din surse regenerabile, în special hidroenergie și energie geotermală.

5 – Pentru că sunt puțini, mai puțini decât în Titan, există mereu riscul să te combini cu o rudă, un văr, o verișoară, o mătușă… De aceea, în fiecare primărie, iar de câțiva ani și pe internet, există Íslendinhabók, o bază de date a familiilor din Islanda. Așa se evită incestul. Intri pe net, cauți numele ”crush”-ului tău și, dacă ai noroc, nu sunteți neamuri și poți continua să o curtezi. Și, cu ocazia asta, te pui la punct și cu arborele genealogic al familiei.

islanda

6 – Islanda menține încă sistemul arhaic nordic al numelor. Așa se face că fiul tău nu îți va moșteni numele de familie. Dacă te cheamă Gustaf, iar pe fiul tău Jon, se va numi Jon Gustafsson, adică ”fiul lui Gustaf”. Dacă ai și o fiică, Kristin, ea se va numi Kristin Gustafdottir, adică ”fiica lui Gustaf”. Dacă într-un anturaj anume (școală, serviciu etc) sunt două persoane numite Jon, care au tați Gustaf, pentru a-i deosebi se folosește și numele bunicului. Jon Gustafsson Hallsson (Jon, fiul lui Gustaf Hallson) și Jon Gustafsson Gudjhonsson (Jon, fiul lui Gustaf Dudjhonsson).

Există și excepții. Dacă se consideră că ai realizat lucruri mărețe, importante, pentru țară, ți se permite să-ți ”blochezi” numele de familie și pentru generațiile viitoare. Așa a fost cazul lui Arnor Gudjohnsen (considerat cel mai mare fotbalist din istoria Islandei) și al fiului său, Ejdur Gudjohnsen.

7 – Islanda este singurul stat NATO fără armată terestră, aeriană sau forţe navale. Insula posedă doar o pază de coastă înarmată.

8 – Islanda a avut o ieșire din criza economică de acum câțiva ani destul de originală – probabil posibilă și faptului că era și este o națiune mică. Intrată în criză, ca majoritatea țărilor europene, Islanda a avut nevoie de banii FMI pentru a depăși momentul. Diferența între Islanda și alte țări în situații similare este că nu a folosit niciun eurocent pentru a ajuta cele patru bănci din țară să supraviețuiască. Le-a lăsat să falimenteze. Mai mult, e singura țară care și-a băgat la închisoare bancherii considerați responsabili de criza financiară.

islanda 2

9 – Islanda ar putea fi prima democrație autentică din lume, așa cum este cunoscută ea azi. Parlamentul islandez a luat ființă acum mai bine de 1000 de ani. Asta deși este una dintre cele mai ”tinere” țări din lume. Nu are decât 25 de milioane de ani.

10 – Islanda este una dintre puținele locuri din lume fără furnici. Explicația nu o știu.

11 – În Islanda sunt mai multe oi decât populație. Sunt peste 700.000 de ovine pe insulă.

12 – În schimb, Islanda are cei mai mulți vulcani de pe planetă, vreo 200, marea majoritate activi. Remember Eyjafjallajokull?

vulcan

13 – Reykjavik este capitala cea mai nordică din lume și mai mult de 60% din populație locuiește în acest oraș.

14 – Toată lumea din Islanda vorbește engleza, limbă obligatorie începând de la 11 ani.

15 – Până în 1989, berea era ilegală în Islanda. Bine că au remediat problema asta.

2 comentarii la „15 lucruri despre Islanda, țara cu cea mai mică populație calificată la Euro”

  1. 198014mihaela@gmail.com'

    Foarte interesant!Să fiu sinceră, niciodată nu m a stârnit curiozitatea despre această țară (insula).Cert este,că am învățat care ceva…As vrea să ajung acolo,măcar de curiozitate ..Fiind acolo,cu siguranță v oi învăța mai multe…Îmi place că se vb engleza…I love Islanda

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.